Slováci bojujú za záchranu Čecha pred trestom smrti v Sudáne, pomáhal chorým a chudobným

NETKY.SK • 24 November 2016, 13:38 • 2 min
Slováci bojujú za záchranu Čecha pred trestom smrti v Sudáne, pomáhal chorým a chudobným

BRATISLAVA - Slovenská iniciatíva získala na záchranu v Sudáne uväzneného českého humanitárneho pracovníka a misionára Petra Jaška uväzneného za dva týždne podporu viac ako 300-tisíc ľudí po celom svete. Petíciu, ktorú na jeho oslobodenie pred trestom smrti pripravila komunita slovenských aktivistov prostredníctvom medzinárodnej kampane CitizenGO, odovzdajú priamo na Úrade vysokého komisára OSN pre Ľudské práva v Ženeve.

slovakia

left justify in out

Ako agentúru SITA informovala manažérka kampaní CitizenGO na Slovensku Miriam Kuzárová, Jašek je prvým Európanom, ktorého krátko po zatknutí neprepustili na kauciu. Je zároveň prvým človekom zo západu, ktorému v Sudáne hrozí takýto trest.


O prípad Jaška sa zaujíma aj osobitný vyslanec EÚ pre náboženskú slobodu vo svete Ján Figeľ. Podľa Kuzárovej bude Figeľ v piatok v Bruseli rokovať s predstaviteľmi Rady EÚ na úrovni Politického a bezpečnostného výboru, aby ich presvedčil, že tento prípad si vyžaduje spoločný postup európskej dvadsaťosmičky. Česká diplomacia sa usiluje o oslobodenie Jaška už mesiace, zatiaľ bezúspešne. Na podnet českých europoslancov vydala pred mesiacom Európska únia aj rezolúciu so žiadosťou o okamžité prepustenie ich občana.


"Sudán neustále presúva a bezdôvodne ruší termíny súdnych pojednávaní. Obžaloba naťahuje čas s cieľom usvedčiť Petra z trestných činov, ktoré nespáchal," uvádza sa na webovej stránke CitizenGo. Humanitárne organizácie varujú, že ročný pobyt v hrozných podmienkach sudánskeho väzenia sa podpísal na jeho psychickom a zdravotnom stave. "S nevinným človekom, ktorý chcel len pomôcť núdznym, zaobchádzajú ako s najväčším nepriateľom štátu," uvádza CitizenGo.


Jašek odcestoval do Sudánu v decembri minulého roka po tom, čo sa dozvedel o ťažkom osude sudánskeho študenta Aliho Omera, ktorý na miestnej demonštrácii v roku 2013 utrpel vážne popáleniny. Jašek finančne prispel na Aliho liečenie, pomáhal aj ďalším trpiacim kresťanom, ktorí sú v Sudáne prenasledovaní pre svoju vieru a sám sa stal prenasledovaným. Tesne pred odletom späť do Čiech vo štvrtok 10. decembra 2015 zadržali Jaška príslušníci sudánskej tajnej služby (NISS) a vzniesli voči nemu niekoľko obvinení vrátane špionáže, protištátnej činnosti a rozvracania republiky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies