Slováci ani Česi sa neplánujú vzdať jadra

NETKY.SK • 12 Máj 2015, 15:14 • 2 min
Slováci ani Česi sa neplánujú vzdať jadra

BRATISLAVA - Slovensko ako aj Česká republika sa neplánujú zbaviť svojich jadrových elektrární.

slovakia

left justify in out

 V rozvoji jadrovej energetiky chcú naďalej pokračovať. "V rámci Európskej únie chceme udržať slobodu energetického mixu, aby sme si mohli slobodne rozhodovať o tom, z akých zdrojov budeme vyrábať elektrinu. Chceme mať naďalej možnosť využívať jadrové zdroje pre výrobu elektriny,“ povedal po spoločnom rokovaní vlád ČR a SR český premiér Bohuslav Sobotka. 

 

Podľa slovenského premiéra Roberta Fica musí naďalej platiť právo každej krajiny vybrať si svoj vlastný energetický mix. "Nikto nás nebude nútiť, z akých zdrojov máme prednostne vyrábať. Sme krajiny, ktoré uznávajú výrobu elektriny z jadra, a preto budeme na tom trvať, aby energetický mix zahŕňal aj túto možnosť," povedal Fico. 

 

Slovensko prevádzkuje štyri jadrové bloky v lokalitách Jaslovské Bohunice a Mochovce. Závod Atómové elektrárne Bohunice V2 sa nachádza na západnom Slovensku, neďaleko mesta Trnava. Elektrická energia sa tu vyrába v dvoch blokoch s jednotkovým výkonom 505 megawattov, ktoré boli k energetickej sieti postupne pripojené v rokoch 1984 až 1985. Dva bloky Atómovej elektrárne Mochovce sa nachádzajú na juhu Slovenska medzi mestami Nitra a Levice. Prvý blok elektrárne dodáva elektrickú energiu do siete od leta 1998, druhý blok od konca roku 1999. Inštalovaný výkon mochoveckých blokov je 940 megawattov. 

Česká republika prevádzkuje dve jadrové elektrárne. Jednu v Dukovanoch a jednu v Temelíne. V Temelíne sú v prevádzke dva jadrové bloky s výkonom 2 x 1 055 megawattov. V Dukovanoch sú nainštalované štyri jadrové bloky, všetky majú výkon po 510 megawattov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona