Slováci a Poliaci chcú spoločne oživiť valašskú kultúru v Karpatoch

NETKY.SK • 11 Júl 2017, 16:06 • 2 min
Slováci a Poliaci chcú spoločne oživiť valašskú kultúru v Karpatoch

ZÁZRIVÁ - Rázovitá dolnooravská obec Zázrivá netrpezlivo očakáva realizáciu projektu cezhraničnej poľsko-slovenskej spolupráce Trasa valašskej kultúry, v rámci ktorého chce dobudovať nevyužívané objekty v centre obce.

slovakia

left justify in out

V zrube, humne a kolibe postupne vzniknú expozície prezentujúce ovčiarstvo, bačovstvo a salašníctvo v Zázrivej a okolí. Hlavným cieľom projektu je zvýšiť úroveň využitia potenciálu poľských a slovenských Karpát vytvorením trasy kultúrnej turistiky so zameraním na ochranu a zviditeľňovanie valašskej kultúry, ovčiarstva a tradičného spôsobu života predkov.

 

"Na obidvoch stranách hranice bude v priebehu rokov 2017 a 2018 preinvestovaných viac ako 1,8 milióna eur, obec Zázrivá zrealizuje investičné a neinvestičné aktivity v objeme viac ako 220.000 eur," povedal pre TASR Karol Karcol z tamojšieho obecného úradu. Zázrivčania chcú v dedine vybudovať pastierske centrum, v ktorom sa uskutoční viacero vzdelávacích aktivít, workshopov a kultúrnych akcií zameraných na tradičné ovčiarstvo, staviteľstvo či gastronómiu.

 

"Zázrivá bola osídlená na základe valašského práva, dodnes sú v nej živé viaceré tradície, ktoré úzko súvisia s pastierstvom a salašníctvom. Tunajší bačovia patrili k najvychýrenejším široko-ďaleko, pracovali na salašoch na Orave, Liptove, Spiši či za hranicami," doplnil Karcol. Do projektu sa zapojili aj ďalšie dve oravské obce. V Malatinej plánujú vybudovať bačovskú kolibu, v ktorej vznikne expozícia valašského riadu a vecí súvisiacich s bačovstvom, spracovaním ovčieho mlieka a výrobou výrobkov z neho.

 

"Postavíme aj pastiersku pajtu na ustajnenie oviec počas nepriaznivého počasia," ozrejmil starosta Zdenko Kubáň. V Oravskej Polhore sa zamerajú najmä na rekonštrukciu budovy bývalej colnice. "Chceme tu vytvoriť centrum pastierskej kultúry, s 3D maketou Karpatského oblúka, kde by sme vyznačili zaujímavé miesta a trasy," doplnil starosta Matúš Mních. Na poľskej strane sa zapojili viacerí partneri z neziskového a verejného sektora z Podkarpatského aj Malopoľského vojvodstva. V súčasnosti všetci čakajú na podpis zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies