Slováci a Česi za tri roky posilnili svoje cezhraničné podnikanie

NETKY.SK • 22 Júl 2015, 11:19 • 2 min
Slováci a Česi za tri roky posilnili svoje cezhraničné podnikanie

BRATISLAVA – Aktivity slovenských podnikateľov v Česku, rovnako ako českých podnikateľov na Slovensku v posledných troch rokoch rastú. Vyplýva to z aktuálnych údajov poradenskej spoločnosti Bisnode, podľa ktorej je dôvodom historická previazanosť a expanzia podnikania.

slovakia

left justify in out

„Cezhraničnú ekonomickú aktivitu ovplyvňuje nielen atraktivita hospodárskeho prostredia či obchodný potenciál rastu, ale tiež historická previazanosť biznisu i strategický zámer začať podnikanie na západ, respektíve východ. Tieto faktory zohrali kľúčovú rolu v raste slovenského kapitálu v Čechách a českého kapitálu na Slovensku,“ zhodnotil analytik spoločnosti Michal Řičař.

 

Počet českých firiem, ktoré majú slovenského vlastníka, sa medzi rokmi 2013 až 2015 zvýšil takmer o tretinu zo 7669 na 10.163. O niečo pomalšie pribúdali české spoločnosti so slovenskými majiteľmi. Ich počet v tomto období vzrástol o necelú štvrtinu z 8283 na 10.260.

 

Českí podnikatelia do základného kapitálu slovenských firiem investovali vyše 28,5 miliardy korún (1,048 miliardy eur), čo za tri roky predstavuje nárast o 112 %. Objem slovenského kapitálu v českých spoločnostiach sa zvýšil o 3,9 miliardy korún (144 miliónov eur), teda o 11,6 %.

 

„Medzi zahraničnými investormi sa z pohľadu investovaného kapitálu do českých firiem Slováci posunuli z deviatej priečky v roku 2013 na siedmu priečku v roku 2015,“ doplnil Řičař.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona