Slováci 7 duelov bez prehry, pred ostrým štartom na ME ich čakajú Severní Íri

NETKY.SK • 3 Jún 2016, 13:59 • 2 min
Slováci 7 duelov bez prehry, pred ostrým štartom na ME ich čakajú Severní Íri

TRNAVA - Na slovenskú futbalovú reprezentáciu čaká v sobotu 4. júna v Trnave záverečný test pred ostrým štartom na majstrovstvách Európy vo Francúzsku (10. júna - 10. júla).

slovakia

left justify in out

Zverenci trénera Jána Kozáka privítajú v generálke na európsky šampionát Severných Írov, úvodný výkop v City Arene naplánovali na 20.45 h. Pre Slovákov bude tento súboj prípravou predovšetkým na súboje s Angličanmi a Walesanmi v rámci základnej B-skupiny ME, štvrtým do partie v "béčku" je tím Ruska. Aj Severní Íri sa kvalifikovali na EURO 2016, v C-skupine postupne vyzvú Poliakov, Ukrajincov a Nemcov. Bude to ich prvá účasť na veľkom záverečnom turnaji od MS 1986 v Mexiku.

Slováci sa v závere minulého týždňa naladili dvoma víťazstvami v prípravných dueloch - v rakúskom Welse najskôr zvíťazili nad Gruzíncami 3:1 a o dva dni neskôr v Augsburgu šokovali futbalovú verejnosť, keď zdolali úradujúcich majstrov sveta Nemcov na ich pôde rovnakým výsledkom. "Toto víťazstvo nás nakopne a ešte viac stmelí mužstvo," povedal po cennom triumfe stredopoliar SSC Neapol Marek Hamšík, doplnil ho záložník AC Miláno Juraj Kucka: "Dokázali sme, že vieme hrať futbal a že sa dá hrať s hocikým. Ťaháme za jeden povraz, ideme ďalej."

Kapitán slovenského výberu Martin Škrtel z FC Liverpool pripomenul, že vrchol príde až neskôr. "Je to vzpruha, ale netreba to preceňovať. Bol to len prípravný zápas, tie dôležité na nás ešte len čakajú," uviedol stopér FC Liverpool. Podobne reagoval aj kormidelník Ján Kozák: "Je to ešte len príprava, nerád by som z toho robil veľké závery. Je dobré, že našim chlapcom sebavedomie stúpa. Mužstvo má kvalitu, sú tam hráči, o ktorých sa môžem oprieť."

"Kozákovci" naposledy prehrali v medzištátnom stretnutí v októbri 2015, keď v kvalifikácii o postup na tohtoročné ME podľahli v Žiline Bielorusom (0:1). Odvtedy Slováci neťahali za kratší koniec v siedmich dueloch po sebe. Vybojovali v nich päť víťazstiev - zdolali Luxemburčanov (4:2), Švajčiarov (3:2), Islanďanov (3:1), Gruzíncov (3:1) a Nemcov (3:1) - a pridali dve remízy (s Lotyšmi 0:0 a s Írmi 2:2).

Bilancia SR z ostatného obdobia je úctyhodná, Severné Írsko je však na tom ešte lepšie. Zverenci Michaela O'Neilla vlani v marci nestačili v príprave na Škótov (0:1), odvtedy odohrali jedenásť medzištátnych duelov a ani raz nenašli premožiteľov. Získali šesť víťazstiev (v súbojoch s výbermi Fínska, Faerských ostrovov, Grécka, Lotyšska, Slovinska a Bieloruska), zmierlivo sa po nerozhodných výsledkoch rozišli s Katarčanmi, Rumunmi, Maďarmi, Fínmi a Walesanmi.

K najvýraznejším osobnostiam severoírskeho mužstva patria obranca West Bromwichu Albion Jonny Evans, stredopoliar FC Southampton a kapitán národného tímu Steven Davis a útočník Birminghamu City Kyle Lafferty, ktorý je kmeňovým hráčom Norwichu City. Dvadsaťosemročný Evans sa pred duelom v Trnave zamyslel aj nad blížiacim sa futbalovým sviatkom v "krajine galského kohúta":

 

"V podobe našej základnej skupiny na nás čaká výzva, všetci sa však na ňu tešíme. Budeme outsideri, ale to nás neznepokojuje. Podceňovaní sme boli aj počas kvalifikácie, pri žrebe sme figurovali v piatom výkonnostnom koši," pripomenul 48-násobný reprezentant, citoval ho web expressandstar.com. "Bolo by skvelé postúpiť do vyraďovacej fázy, to je náš cieľ. Verím, že ako tím to môžeme dokázať. Máme v úmysle spôsobiť favoritom sklamanie a mnohých prekvapiť tým, akí dobrí naozaj sme," doplnil niekdajší člen kádra Manchestru United.

Diváci v Trnave uvidia súboj susedov z ostatného júnového vydania rebríčka krajín Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Slovákom patrí 24. priečka, Severným Írom 25. post, čo je ich historické maximum, podotkol web britskej BBC.

Slovensko a Severné Írsko sa za istých okolností, aj keď nepravdepodobných, môžu stretnúť v osemfinále kontinentálneho šampionátu vo Francúzsku - jedno z mužstiev by však muselo triumfovať vo svojej skupine, to druhé preniknúť do vyraďovacej fázy z tretej priečky a aj za splnenia týchto predpokladov by záležalo na zozname štyroch postupujúcich z tretích miest.

Hráči Slovenska sa na úrovni A-mužstiev stretli so Severnými Írmi dosiaľ trikrát. Slováci tohto oponenta dvakrát zdolali v úspešnej kvalifikácii o postup na MS 2010 (2:1 doma a 2:0 vonku), Severní Íri zvíťazili 1:0 na domácej pôde v Belfaste vo vzájomnom prípravnom zápase v marci 1998. Skóre je pre SR teda mierne priaznivé (4:2).

Predpokladaná zostava futbalistov SR na prípravný zápas proti Severnému Írsku:


Kozáčik - Pekarík, Škrtel, J. Ďurica, Hubočan - Kucka, Pečovský - Mak, Hamšík, Weiss - M. Ďuriš

 

Slováci na Severných Írov kompletní, Kozák: Súper hrá tímovo

 

Slovenský tím je kompletný a tréner má z čoho vyberať. "Všetci hráči, ktorí prišli na zraz, sú v poriadku. Nikto nemá zdravotné problémy a všetci trénovali bez úľav," prezradil v úvode predzápasovej tlačovej konferencie Kozák. Severných Írov, podobne ako Slovákov čaká premiéra na kontinentálnom šampionáte. "Majú mužstvo, ktoré hrá veľmi tímovo. Presne proti takému súperovi sme chceli hrať, lebo podobným štýlom hrajú aj Walesania. Severných Írov je veľmi ťažké zlomiť," charakterizoval najbližšieho súpera lodivod SR. 

 

Po triumfe nad úradujúcimi majstrami sveta Nemcami bol príjemne potešený záujmom slovenských fanúšikov o národné mužstvo. "Po víťazstve nad Nemeckom som mal dobrý pocit, pretože už v Augsburgu ich bolo na tribúnach veľa. Získať si fanúšikov nie je ľahké, ešte ľahšie ich je však stratiť. Hráči sa preto musia snažiť podávať také výkony, aby pri nich ľudia stáli a chodili na zápasy," poznamenal Kozák.

 

"Sobotňajší zápas berieme ako generálku na Wales. Neočakávam preto, že by sa hráči šetrili. V dnešnej dobe sa už každý medzištátny zápas musí hrať naplno. Tobôž, keď hráme proti mužstvu, ktoré vyhralo svoju kvalifikačnú skupinu a priamo postúpilo na šampionát. V príprave zdolalo Bielorusko 3:0, pričom my sme s tým istým súperom prehrali doma 0:1. Okrem toho Severní Íri zdolali Slovinsko a remizovali vo Walese. Výsledky sú jasným dôkazom toho, proti komu ideme hrať."

 

Skúsený slovenský kormidelník bude chcieť postaviť čo najsilnejšiu zostavu, ktorá by mala vyrukovať aj na prvý zápas ME 11. júna proti Walesu. "Plánujem urobiť dve zmeny oproti zápasu v Nemecku, šancu dostanú Tomáš Hubočan aj Robo Mak. Uvidíme, ešte nás čaká tréning, ale verím, že sa nič nestane," dodal Kozák. V Trnave sa očakáva solídna divácka kulisa, do štvrtka dopoludnia sa predalo vyše 13.000 vstupeniek. Návšteva by mala presiahnuť 15.000 divákov.

 

Po zápase v Trnave sa slovenskí futbalisti v pondelok 6. júna o 14.00 h z Letiska M.R. Štefánika presunú do kúpeľného mestečka Vichy, ktoré bude ich prechodným domovom počas EURO 2016. Prvý súboj na šampionáte ich čaká v sobotu 11. júna o 18.00 SELČ v Bordeaux proti Walesu, ďalšie stretnutia odohrajú v Lille (streda 15. júna o 15.00 SELČ proti Rusku) a Saint-Étienne (pondelok 20. júna o 21.00 SELČ proti Anglicku). Severné Írsko sa predstaví v C-skupine proti Nemecku, Poľsku a Ukrajine.

 

prípravný zápas - generálka pred EURO 2016:

 

sobota 4. júna o 20.45 h, Trnava (Štadión Antona Malatinského)

 

SLOVENSKO - Severné Írsko



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona