Slová o nezodpovednosti mali podľa I. Radičovej nesprávneho adresáta

NETKY.SK • 17 September 2010, 10:11 • 2 min
Slová o nezodpovednosti mali podľa I. Radičovej nesprávneho adresáta

Slová o nezodpovednosti mali podľa I. Radičovej nesprávneho adresáta

slovakia

left justify in out

img

Slovenská premiérka Iveta Radičová vo štvrtok (16. 9.) v súvislosti so summitom EÚ v Bruseli odmietla kritiku, ktorá zaznela na adresu Bratislavy od niektorých úniových predstaviteľov za odmietnutie pomoci dlhovou krízou postihnutému Grécku. Napríklad šéf Európskej centrálnej banky (ECB) Jean-Claude Trichet údajne dokonca vyhlásil, že ECB by neschválila vstup Slovenska do eurozóny, keby vedela, že sa krajina bude správať takým spôsobom. Vraj tiež povedal, že Slovensko dalo zlý príklad budúcim kandidátom na vstup do eurozóny. Uvádza to internetový server českých Hospodárskych novín iHNed.cz v článku s titulkom "V Bruseli umyli Radičovej hlavu za to, že Slovensko odmietlo pomoc Grécku".
      "Je to porušenie záväzku poskytnúť dočasnú a podmienečnú finančnú asistenciu Grécku, ktorý Slovensko prijalo v euroskupine," povedal zase eurokomisár pre menové záležitosti Olli Rehn. To, že by toto rozhodnutie mohlo mať pre Bratislavu v EÚ v budúcnosti určité politické dôsledky, pripomenuli viacerí analytici aj niektorí diplomati.
      "Ja sa cítim veľmi dobre. Táto téma na stretnutí EPP (najsilnejšej frakcie ľudovcov v Európskom parlamente) v stredu vôbec nezaznela. Pretože Európa okrem toho, že je postavená na princípe solidarity, ktorý sme my potvrdili podporením stabilizačného finančného mechanizmu, je postavená aj na princípe tolerancie a demokracie," povedala slovenská premiérka.
      Bratislava podľa nej vždy plnila rozličné úniové kritériá, či už o rozpočtovej disciplíne alebo na vstup do eurozóny. "Slovenská republika sa správa viac ako zodpovedne a myslím si, že slová o nezodpovednosti mali nesprávneho adresáta," uviedla.
      Slovensko síce schválilo zapojenie sa do záchranného fondu eurozóny na pomoc krajinám v ťažkostiach, ale pôžičku Aténam jeho parlament nakoniec odmietol. Tá mala mať bilaterálnu formu. K tomu, že ju Slovensko poskytne, sa zaviazala predchádzajúca vláda.
      SR podľa premiérky podporuje prísnejšie posudzovanie národných rozpočtov od budúceho roka. To by malo pomôcť predchádzať dôsledkom prípadného zlého vývoja v niektorých z členských štátov. Zabrániť by to malo opakovaniu gréckej dlhovej krízy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona