Slov-matic kulisa dostala do tranzu, Bartošek Vrchol kariéry

NETKY.SK • 12 November 2015, 12:36 • 2 min
Slov-matic kulisa dostala do tranzu, Bartošek Vrchol kariéry

BRATISLAVA - Slovenský futsal ešte nikdy nezažil takú divácku kulisu, akú mali hráči majstrovského Slov-matic FOFO Bratislava v stredu v Lige majstrov na Zimnom štadióne Ondreja Nepelu.

slovakia

left justify in out

A "Oranjes" sa zaplneným tribúnam odmenili skvelým výkonom a fantastickým víťazstvom 5:4 nad bývalý európskym šampiónom Benficou Lisabon v konfrontácii D-skupiny elitnej fázy Futsal Cupu 2015/2016.

 

Po súbojoch hokejistov Slovana v KHL či zápase volejbalistov SR proti Poliakom sa tak tribúny najlepšieho športového stánku v krajine opäť dostali do varu, a to paradoxne pri takom minoritnom športe ako je futsal. Je to ale mimoriadne dynamický šport úzko spojený s futbalom s rozrastajúcou sa členskou základňou a stredajší večer bol pre neho tou najlepšou možnou reklamou. Slov-matic po utorňajšej prehre s ukrajinským majstrom Lokomotivom Charkov 0:2 v piatok zakončí turnaj duelom so srbským šampiónom Ekonomac Kragujevac. O postup si to v priamom zápase v piatok o 15.30 h rozdá Charkov s Benficou, Ukrajincom stačí remíza, Benfica musí vyhrať o tri góly.

 

Nasadenie a obetavosť, agresivita, efektivita a kolektívny prejav výberu trénera Martina Rejžeka priniesli senzačný úspech nad technickou dokonalosťou Juhoeurópanov, ktorí ale miestami pôsobili v porovnaní s oduševnenými domácimi profesorským dojmom. Hráči 10-násobného slovenského majstra a osemnásobného účastníka Elite Round sa po zápase unisono zhodli, že táto výhra je splnený sen a atmosféru, aká panovala na štadióne O. Nepelu slovenský futsal ešte nezažil. "Dá sa to jednoznačne povedať. V takej atmosfére, pred takou návštevou, proti súperovi takého mena, ktorý kraľuje portugalskej lige. To je nádhera. Po utorňajšej prehre s Charkovom je to satisfakcia a v piatok to treba dokončiť. Rozhodla efektivita a naše neskutočné srdce a vôľa. Každý sa snaží presadiť tým, čo vie najlepšie. O Portugalcoch je známe, že sú skvele technicky pripravení a my sa snažíme stavať na tímovom výkone. Náš tréner zvolil perfektnú taktiku a my sme to všetci plnili do bodky," povedal v rozhovore pre TASR autor dvoch domácich gólov Gabriel Bartošek. Po polčase 2:2 zlomila duel bomba Mareka Belaníka na 3:2 z priameho kopu a potom práve Bartošekove momenty, keď v rýchlom slede dvakrát do prázdnej brány pri súperovej hre bez brankára s piatimi hráčmi v poli dal už na 5:2.

 

"Pri prvom góle som videl, že sa nedohodli a skúsil som medzi nich vbehnúť. Snažil som sa trafiť bránu a modlil sa, aby sa to podarilo. Pri druhom som sa už len sústredil, aby som trafil bránu," opísal situácie, po ktorých hala explodovala radosťou.

 

Jeden z kľúčových momentov bol gól kanoniera Petra Haľka na 1:1 iba šesť sekúnd po úvodnom portugalskom zásahu. "Pred zápasom sme si povedali, že do toho pôjdeme od začiatku tak, aby sme dali nejaké góly, a že diváci nás povzbudia a pôjde to. Chvalabohu to tam padalo a slávime víťazstvo. Po inkasovanom góle sme vedeli, že treba čo najrýchlejšie odpovedať, dostať sa do šance a páliť. Buď to tam padne alebo nie. Našťastie to padlo. Dali sme do toho srdiečko," povedal Haľko, ktorý rovnako ako všetci jeho spoluhráči venoval nečakaný triumf bývalému prezidentovi klubu Martinovi Grendárovi, ktorý zomrel minulý rok. Na zápasovej kocke cez time-out išlo aj video venované pamiatke muža, ktorý zasvätil život futsalu, a ako Haľko aj priznal, hráčov to vyburcovalo: "Máme veľkého ducha a toto víťazstvo patrí Martinovi. Že ide o ňom video na kocke sme vnímali, hoci sme sa museli sústrediť na zápas. Človeka to poteší a nás to aj ešte viac vyburcovalo."

 

Opora tímu Dušan Rafaj rovnako hovoril o splnenom sne. "Benfica je naozajstný top európsky tím. Momentálne bez prehry vedie portugalskú ligu. Hoci aj v minulosti sme dosiahli na tejto úrovni zopár zaujímavých výsledkov, tento môžeme zaradiť medzi top. Je to splnený sen," povedal pre TASR a výkon organizátora turnaja, z ktorého na Final Four postúpi len víťaz rozmenil na drobné: "Rozhodla bojovnosť, celá kabína chcela. Keďže 11.11. je Martina a náš nebohý prezident by mal meniny, toto víťazstvo je jednoznačne venované jemu. Vedeli sme, že sa s nimi bude dať hrať a chceli sme využiť medzery v ich obrane. Boli sme aj efektívni."

 

Slov-matic môže mrzieť fakt, že posledný gól zápasu na 5:4 inkasoval len tri sekundy pred koncom a stratil ním aj teoretickú šancu na postu. V prípade rovnosti bodov prvých troch tímov totiž FOFO práve kvôli skóre zo vzájomných zápasov s Charkovom a Benficou (-1) nemôže byť prvé. "Ten gól v posledných sekundách je taká malá čierna škvrnka na výkone a zápase. Dostali sme ho tri sekundy pred koncom a vyradil nás z hry o postup. Škoda, mohlo to byť zaujímavejšie až do posledného zápasu. Ale aj do toho pôjdeme dobre naladení a budeme chcieť získať výhru a rekordných šesť bodov," dodal Rafaj.

 

Pri hodnotení diváckej kulisy hráči najlepšieho slovenského futsalového tímu len neveriacky krútili hlavami. "Priznám sa, že toto som na Slovensku ako futsalista ešte nezažil. Bolo to niečo úžasné, ako nás celý zápas hnali dopredu. Aj vďaka nim sme ten zápas zvládli. Budeme radi, ak prídu aj v piatok a budeme ich chcieť opäť potešiť," povedal Rafaj a Bartošek zdupľoval: "To bolo niečo neskutočné a s neskutočným koncom. Mnoho z nás je v Slov-maticu deväť či desať rokov a výnimočne sme hrali pred takou kulisou vonku, kde teda diváci bývali proti nám. A potom príde niečo takéto neskutočné u nás doma. To je vrchol kariéry."

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona