Slotu vylúčili z SNS: Zarábal na majetku strany?!

NETKY.SK • 24 Apríl 2013, 16:28 • 2 min
Slotu vylúčili z SNS: Zarábal na majetku strany?!

BRATISLAVA - Bývalého predsedu národniarov Jána Slotu dnes vylúčili zo Slovenskej národnej strany (SNS). Potvrdila to tlačová tajomníčka SNS Zuzana Kohútková.

slovakia

left justify in out

"Rozhodlo o tom dnešné predsedníctvo dvojtretinovou väčšinou hlasov," povedala s tým, že vylúčenie bolo výsledkom disciplinárneho konania kvôli nehospodárnemu nakladaniu s majetkom SNS. Viac informácií podľa nej strana zverejní na zajtrajšej (25. apríla) tlačovej besede.

"Niekto, kto vylučuje, musí mať aj dôvod k tomu, aby vylučoval. A tento dôvod tam nie je," reagoval stručne Slota a zložil telefón. Predsedníctvo ako disciplinárny orgán má právomoc rozhodnúť o zastavení disciplinárneho konania, alebo uložiť sankciu. Stanovy SNS poznajú tri druhy trestu: pokarhanie, odňatie funkcie alebo vylúčenie zo strany ako najvyšší stranícky trest.

"Prebieha vnútorný audit, kontrola interných predpisov, stavu majetku, pričom je posudzovaná zodpovednosť a oprávnenosť konania Jána Slotu. Výsledky budú predložené predsedníctvu na prerokovanie za účasti Jána Slotu," informoval 22. apríla predseda SNS Andrej Danko s tým, že rozhodnutie prinesie dnešné predsedníctvo strany.

Zároveň potvrdil informácie, že Slota prisľúbil strane finančnú pomoc v prípade, že budú posilnené jeho právomoci ako čestného predsedu. Danko dodal, že takéto "tlačenie k múru" neakceptuje. "Finančná situácia SNS je vďaka členskej základni stabilizovaná aj bez peňazí Jána Slotu," vyhlásil. Strana pôvodne očakávala od Slotu pomoc pri splácaní dlhov, ktoré vznikli v čase, keď bol predseda on. Tieto rokovania však podľa Danka úspešné neboli.

Disciplinárne konanie voči Slotovi začala SNS pre podozrenie z nehospodárneho nakladania s majetkom strany, a tým "ohrozením jej existencie". Predsedníctvo SNS už v zápisnici o uznesení z 10. januára 2013 vzalo na vedomie "informáciu o vážnej ekonomickej situácii SNS a úverovom vzťahu voči Privat banke".

Danko 28. marca priznal, že strana spláca úver na predvolebnú kampaň, podľa informácií získala pred voľbami v roku 2012 až 1,5 milióna eur. "Takmer vo výške 50 percent bol splatený z príjmov zo štátneho rozpočtu, zvyšná časť je rozložená na určité časové obdobie," povedal vtedy Danko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona