Slota zvolal v Ružomberku tlačovku, neprišiel

NETKY.SK • 9 Máj 2013, 15:01 • 2 min
Slota zvolal v Ružomberku tlačovku, neprišiel

RUŽOMBEROK – Nedávno vylúčený čestný predseda SNS Ján Slota neprišiel na ním zvolanú tlačovú besedu v Ružomberku. Svoje názory tak na nej prezentovali len stranícki podpredsedovia Milan Frič a Roman Stopka.

slovakia

left justify in out

"Ján Slota sa napokon rozhodol neprísť, aby táto beseda nebola postavená len do pozície konfliktu medzi ním a súčasným predsedom. Oveľa dôležitejšou témou je aktuálna situácia v SNS a jej vedení, ktorá je natoľko vážna, že potrebujeme vyjadriť verejne svoj názor," vyhlásili Frič so Stopkom. 

Kritizovali kroky nového predsedu SNS Andreja Danka, ktorý na základe ekonomického auditu strany inicioval disciplinárne konanie voči Slotovi. To skončilo vylúčením dlhoročného lídra národniarov Slotu z SNS.

Frič so Stopkom s tým nesúhlasia a na tlačovej konferencii zdôrazňovali naliehavú potrebu zvolať mimoriadny snem, ktorý by sa zoberal situáciou vo vedení strany. "Pán Danko si okolo seba robí priestor pre ľudí, ktorí mu budú vždy vazalsky plniť jeho príkazy a na to sa nemienime nečinne pozerať," uviedol Frič.

Spôsob vylúčenia čestného predsedu SNS sa podľa neho nezlučuje s bežnými praktikami a demokratickým systémom politickej strany. "V histórii samostatnosti SR ani jedna politická strana nespravila také rozhodnutie, aké sa uskutočnilo v súvislosti s tým, že bol vylúčený náš dlhoročný predseda," pokračoval Frič.

"Práve tu v Ružomberku sa pred pol rokom uskutočnil snem, kde pán Danko dostal dôveru, aby viedol SNS, no už onedlho prišlo značné vytriezvenie. Treba jasne povedať, že z predsedníctva voleného snemom vlastne iba pán Danko hlasoval za vylúčenie Jána Slotu. Považujem to naozaj za veľmi smutný akt, s ktorým sa nemôžem v žiadnom prípade stotožniť," dodal Stopka.

Oficiálna reakcia Slovenskej národnej strany na dnešnú tlačovú konferenciu bola stručná. "Predseda SNS Andrej Danko berie na vedomie mediálny výstup dvoch podpredsedov, k veci sa vyjadrí na straníckej pôde, na najbližšom predsedníctve," reagovala hovorkyňa SNS Zuzana Kohútková.

Bývalého predsedu národniarov Jána Slotu 24. apríla vylúčilo zo strany predsedníctvo dvojtretinovou väčšinou hlasov. Rozhodnutie bolo výsledkom disciplinárneho konania odôvodneného nehospodárnym nakladaním s majetkom SNS.

"Niekto, kto vylučuje, musí mať aj dôvod k tomu, aby vylučoval. A tento dôvod tam nie je," reagoval bezprostredne po verdikte Slota a zložil telefón.

Danko Slotove vylúčenie komentoval 25. apríla. Rozhodnutie sa podľa neho nerodilo ľahko, môže však otvoriť novú etapu v živote SNS. "Aj v tejto etape by SNS mala zdvihnúť hrdú zástavu Slovákov. Musí však prejsť určitou sebareflexiou," vyhlásil.

Dodal, že rozhodovanie bolo emotívne a už dnes eviduje v strane hlasy, ktoré s vylúčením Slotu nesúhlasia. "Ja už som zachytil prvé mená nespokojných v strane, sú to Marián Janušek a Igor Štefanov," povedal s tým, že obom exministrom navrhol pozastavenie ich členstva v strane dovtedy, kým sa nevyriešia kauzy spájané s ich menami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies