Slota: EÚ zradila počiatočné ideály, budem hlasovať za jej rozpustenie!

NETKY.SK • 15 Máj 2014, 12:26 • 2 min
Slota: EÚ zradila počiatočné ideály, budem hlasovať za jej rozpustenie!

ŽILINA - Líder kandidátky Kresťanskej slovenskej národnej strany (KSNS) 60-ročný Ján Slota bol dlhoročným primátorom mesta Žilina a poslancom Národnej rady Slovenskej republiky.

slovakia

left justify in out

V rokoch 1994 až 1999 a 2003 až 2012 bol predsedom Slovenskej národnej strany. Rozhovor s Jánom Slotom je súčasťou projektu, v ktorom TASR predstavuje lídrov kandidátok pre voľby do Európskeho parlamentu.

-Čo bolo rozhodujúcim faktorom, ktorý vás presvedčil prijať kandidatúru do Európskeho parlamentu?

V prvom rade to bol fakt, že Európska únia (EÚ) zradila ideály, ktoré mala pri založení. S priateľmi a spolustraníkmi sme boli oklamaní, keď sme v parlamente hlasovali za vstup Slovenskej republiky do EÚ. Mal som za to, že EÚ bude vychádzať v ústrety jednotlivým štátom. Bude zoskupením národných štátov, ktoré si budú ekonomicky pomáhať a budú mať spoločnú bezpečnostnú politiku. A ukazuje sa, že v rámci EÚ je skupina politikov, ktorí ju ťahajú do vytvorenia megaštátu s názvom Spojené štáty európske, ktoré zotrie všetku suverenitu jednotlivých národných štátov. Toto je pre mňa neprijateľné. Z toho dôvodu kandidujem a dá Boh, že sa dostanem do parlamentu. A určite nie kvôli peniazom. Pretože, pokiaľ nenastane náprava v smerovaní EÚ, budem medzi prvými hlasovať za jej rozpustenie. 

-Ktoré témy považujete ako líder Kresťanskej Slovenskej národnej strany za kľúčové v agende poslancov zastupujúcich Slovenskú republiku v Európskom parlamente?

Jednoznačne tvrdý boj proti bankovej únii. To je prvý krok, ktorý smeruje k odobratiu suverenity štátov. Keď si národný štát nebude môcť korigovať ekonomiku podľa vlastného uváženia, ale všetko bude diktované z Bruselu, o suverenite môžeme len snívať. Keď budeme mať spoločného prezidenta, ministra zahraničných vecí, ministra financií, ako chceme rozprávať o nejakej suverenite? A o tom, že slovenský národ prežije. Určite neprežije. Uvedomujem si, že podľa štatistík žije okolo 130.000 Slovákov v zahraničí – v Anglicku, Nemecku, Írsku, v Rakúsku, ale najviac asi v Česku. V každom prípade som presvedčený, že Slovenská republika momentálne nemá až taký veľký prospech z pôsobenia v EÚ, ako to predstavujú ostatné politické strany a koniec-koncov aj vláda Smeru-SD.
      

Zoberme si eurofondy. Teraz sa čerpá 50 percent. Ale z akého dôvodu? Tých 18 miliárd, čo máme dostať do konca roku 2020 nie je problém vyčerpať. Postavíme tunely, mosty, zrekonštruujeme železnice, postavíme regionálne letiská. A ešte nám bude ďalších 10 miliárd eur chýbať. Lenže byrokrati z Bruselu nám hádžu pod nohy umelé polená nezmyselnými predpismi a poučovaním, čo môžeme, čo nemôžeme. Kontrolujú jednotlivé projekty a keď je kľučka na dverách iná ako v projekte, tak ho zrušia a dokonca sankcionujú republiku. A celá suma peňazí sa vracia nazad. Toto treba hovoriť ľuďom, koľko stámiliónov sa vrátilo nazad do Bruselu a koľko sa v skutočnosti vyčerpalo.

-Majú trinásti slovenskí poslanci podľa vás možnosť ovplyvniť dianie vo vyše 700-člennom Európskom parlamente a presadzovať v ňom slovenské záujmy?

Všetci poslanci sú začlenení buď v internacionále alebo v bloku ľudových strán. Je to banda, ktorá ťahá za jeden povraz a zozadu ich kočíruje skupina ľudí, ktorá to tu ovláda. Európa bola dobytá bankármi pod poručníctvom Nemecka. Prečo si Nemci nechali v depozitoch všetky nemecké marky, keď tak veria euru a EÚ? Prečo sa v Mníchove dotláčajú nové marky? Nemci vidia, že národné sily v Európe rastú, mocnejú, môže sa zvrátiť dej udalostí a EÚ môže skutočne skončiť. Nemci sú už dopredu, fiškusi, pripravení. Hop, vykašľú sa na euro a hneď skočia na marku. A hlúpi Slováci urobili zo slovenských korún brikety. Len prechod na slovenskú korunu nás bude stáť stámilióny.
      

A preto je na mojom plagáte výzva: A dosť...! Dosť bolo ožobračovania Slovákov, Slovenska... Utekajme, pokiaľ ešte môžeme. Ak utečieme neskoro, tak nám zoberú skutočne všetko. A preto Slováci voľte číslo 15. To je jediná politická strana, ktorá reálne posudzuje naše zotrvanie v EÚ, respektíve odchod. Zobrali nám elektrárne, plynárne. Nadnárodné monopoly majú daňové prázdniny – tam sú miliardy, ktoré nám utekajú. Keď sme vchádzali do EÚ, boli sme jedna z najmenej zadlžených krajín v Európe. Teraz? Máme vyše 50 percent dlh z HDP. Čiže, keby celá republika pol roka robila len na dlh, tak by nemohla žrať, svietiť, všetko by išlo na dlh. Určite sme niečo aj získali. Môžem cestovať do Nemecka, do Francúzka, bez pasu môžem ísť len tak. Ale som zvedavý, koľkí Slováci tam cestujú? Tých pár zbohatlíkov? Neviem, či sa všetci chcú cítiť v tejto polohe.

-Účasť v eurovoľbách bola doteraz na Slovensku nízka, čo by ju podľa vás mohlo zvýšiť?

Jednoznačne vidím, že nikto nikoho neosloví s tými hlúpotami na bilbordoch a ksichtami vyškerenými s nič nehovoriacimi prázdnymi heslami. Toho už majú ľudia po krk. Potrebujú skutočné riešenie. Ja ho ponúkam. Pretože riešenie je toho času jediné: Pokiaľ tu má byť nejaký superštát po vzore Spojených štátov amerických, tak to teda v žiadnom prípade nie. Riešenie je skutočne okamžite odísť. A preto hovorím: Utekajme, pokiaľ je čas...!

-Slovensko je desať rokov členom Európskej únie, ako sa s odstupom času pozeráte na naše členstvo?

Veľmi pesimisticky. Boli sme aj vo vláde a skutočne som zažil len to negatívne. Nič pozitívne tam nebolo. Príde nejaký úradníček, ktorého nikto nikde nevolil, mladý 30-ročný chlapčisko a všetci sklápajú opätky. Nemá žiadne skúsenosti, nemá nič. A my sa mu máme klaňať? V žiadnom prípade. Nevidím budúcnosť EÚ v tom, že niekto si z pozadia dosadí ľudí bez toho, aby ich niekto volil. Či v rámci EÚ smerujeme zase do nejakého komunizmu alebo čo sa to vytvára za boľševicko-fašistický či aký režim? Ja to jednoducho nechápem. Bridí sa mi to a smeruje to do pekla.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies