Sloní park znovu otvorili - na znak, že krajina sa spamätáva zo záplav

NETKY.SK • 16 November 2011, 04:52 • 2 min
Sloní park znovu otvorili - na znak, že krajina sa spamätáva zo záplav

Sloní park znovu otvorili - na znak, že krajina sa spamätáva zo záplav

slovakia

left justify in out

img

Obrovská pracovná sila v Thajsku sa dnes vrátila do zamestnania: slávne slony, ktoré nosia turistov po celom starobylom meste Ajuttchajá, niekdajšej metropole Siamského kráľovstva.
Úrady znovu otvorili veľký park slonov v Ajuttchaji, 80 kilometrov severne od Bangkoku, a dúfajú, že tak dokážu turistom, že krajina sa po historických záplavách začína vracať do normálnych koľají. Povodne pripravili od júla o život po celom Thajsku vyše 550 ľudí a postihli viac ako tretinu provincií krajiny.
Premiérka Jinglak Šinavatrová však oznámila, že niektoré časti metropoly Bangkok môžu byť zaplavené až do novoročných sviatkov, hoci voda už ustupuje.
Sloní park Ajuttchajá dnes otvorili prvýkrát od septembra, keď ho zaplavilo. Počas obradu spojeného s modlitbami, keď predstavitelia parku prosili o požehnanie, hrubokožce trpezlivo stáli a sedeli so svojimi cvičiteľmi.
Park je slávny tým, že ponúka turistom jazdy na slonoch po starobylých ruinách chrámov, ktorými je Ajuttchajá priam posiata. Mesto nazývajú aj Benátky východu a patrí do Zoznamu Svetového kultúrneho a prírodného dedičstva UNESCO. 
Odborníci sa však obávajú, že najmenej polovicu z viac ako 200 zaplavených kláštorov, pevností a ďalších pamätihodností v niekdajšom kráľovskom hlavnom meste poškodili záplavy, ktoré v Thajsku pokladajú za najhoršie za vyše pol storočia.
Časti historického mesta boli viac ako mesiac zaplnené vodou až do výšky dvoch metrov. Dnes sú už hlavné chrámy suché, ale po zemi sa váľajú mŕtve ryby a kopy trosiek a odpadkov. To len ukazuje, aké obrovské upratovanie čaká Thajčanov, napísala agentúra AP.
Obchody v meste sa už znovu otvárajú, ale ulice sú zväčša prázdne, bez turistov. Thajský turistický priemysel ako celok väčšinou záplavy nepostihli - návštevníci sa jednoducho len vyhýbali zaplavenej strednej časti krajiny a smerovali do mnohých horských aj plážových oblastí, ktoré záplavy vôbec nezasiahli.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies