Slobodu pre väznených tureckých novinárov žiada petíciou už štvrť milióna ľudí

NETKY.SK • 3 Máj 2017, 11:22 • 2 min
Slobodu pre väznených tureckých novinárov žiada petíciou už štvrť milióna ľudí

ANKARA - Viac ako 250.000 ľudí podpísalo na internete petíciu, ktorou žiadajú turecké vedenie, aby prepustilo okolo 120 novinárov uväznených po neúspešnom vojenskom prevrate z júla minulého roku.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) dnes uviedla, že petícia, ktorú podpísali novinári, karikaturisti či umelci, tiež Turecko vyzýva, aby skoncovalo s "bezohľadným" potláčaním slobody slova.

 

Podrobnosti o zbere podpisov pod petíciu boli zverejnené pri príležitosti dnešného Dňa slobody tlače.

 

Od neúspešného pokusu o vojenský prevrat, ku ktorému v Turecko došlo vlani 15. júla, boli zadržané desiatky novinárov. Stalo sa tak na základe podozrenia z ich napojenia na kurdských povstalcov alebo na exilového duchovného Fethullaha Gülena. Ten je podľa tureckej vlády zodpovedný za vlaňajší pokus o prevrat i za snahy zosadiť turckú vládu. Gülen tieto obvinenia odmieta.

 

Od zmareného prevratu bolo zo štátnej správy, ale aj zo súkromného sektora v Turecku prepustených viac ako 100.000 ľudí. Zatknutých ich bolo vyše 47.000 osôb.

 

Okrem toho turecké úrady zastavili činnosť viac ako 105 organizáciám pôsobiacim v oblasti médií.

 

Generálny tajomník AI, Salil Shetty, dnes Turecko vyzval "na okamžité a bezpodmienečné prepustenie všetkých novinárov zadržiavaných len pre to, že vykonávali svoju prácu".

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona