Slobodný občan štartuje petíciu za zlepšenie života ľudí, ktorí sa ocitnú v exekúcii

NETKY.SK • 14 September 2016, 17:23 • 2 min
Slobodný občan štartuje petíciu za zlepšenie života ľudí, ktorí sa ocitnú v exekúcii

BRATISLAVA - Zachovať dôstojnosť a určitý životný štandard ľuďom, ktorí sa ocitnú v exekúcii - to je cieľom petície, ktorá dnes odštartovala. Organizuje ju združenie Slobodný občan.

slovakia

left justify in out

"Chceme zabrániť šíreniu chudoby a samovrážd pre exekúcie," opísal na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave člen petičného výboru Zdenko Jonek. V petícii dávajú podľa jeho slov ľuďom päť otázok, ktoré sa týkajú exekúcií.

 

Napríklad, či súhlasia s tým, aby vymáhanie dlhov ľudí bolo zverené novozriadeným štátnym exekútorským úradom, ktorých odmena by bola vo výške 3 % z vymáhanej sumy. Odôvodňujú to tým, že vytvorením inštitútu štátneho exekútorského úradu by sa zabránilo tomu, aby súčasní súkromní exekútori doviedli dlžníka k sociálnej likvidácii a obohacovali sa na ňom. Podľa petičného výboru sú totiž v súčasnosti odmeny pre exekútorov vo výške 20 % z dlžnej sumy.

 

Zároveň organizátori petície nesúhlasia s tým, že v súčasnosti je suma, ktorá musí človeku v exekúcii zostať, nastavená na životné minimum. Čiže aktuálne predstavuje 198 eur. Podľa nich je to však likvidačné a v petícii sa pýtajú, či ľudia súhlasia s tým, aby sa táto suma zvýšila na úroveň minimálnej mzdy, teda na 405 eur.

 

Ďalej v petícii ľuďom položili otázku, či súhlasia s tým, aby minimálny dôchodok nepodliehal exekúcii. Suma minimálneho dôchodku, ktorá je aktuálne 311 eur, je totiž podľa nich pre dôchodcu nepostačujúca ani na pokrytie základných potrieb.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies