Slobodní nepresadili v parlamente vstup Rakúska do V4

NETKY.SK • 13 Október 2016, 18:07 • 2 min
Slobodní nepresadili v parlamente vstup Rakúska do V4

VIEDEŇ - Návrh rakúskych slobodných z FPÖ, aby sa Rakúsko pripojilo ku skupine krajín Vyšehradskej štvorky (V4), dnes popoludní nenašiel potrebnú podporu v zákonodarnom zbore alpskej republiky vo Viedni.

slovakia

left justify in out

Šéf rakúskej diplomacie Sebastian Kurz na margo iniciatívy FPÖ konštatoval, že vstup do skupiny krajín V4 nie je možný, pretože ide o "uzavretý klub bez možnosti prijať nové štáty", avšak naznačil, že je za dobrú spoluprácu so skupinou, ktorú tvoria ČR, Maďarsko, Poľsko a SR. Informovala o tom tlačová agentúra APA.


Líder slobodných Heinz-Christian Strache má však o tom pochybnosti, veď v reakcii konštatoval, že aj uzavretú skupinu možno otvoriť. "Mnohí vo Vyšehradskej štvorke by sa tešili, ak by Rakúsko smerom k nim urobilo ústretový krok," vyhlásil. Hovorca slobodných pre zahraničnú politiku Johannes Hübner sa domnieva, že členstvo vo V4 by posilnilo aj úlohu Rakúska v rámci Európskej únie, pretože krajiny skupiny V4 predstavujú medzičasom podľa jeho slov fakticky v únii aj "mocnosť s možnosťou veta".


Predstavitelia strán rakúskej vládnej koalície sa dnes na parlamentnej pôde vyjadrili proti vstupu Turecka do Európskej únie. Rakúsky minister zahraničných vecí Sebastian Kurz v tejto súvislosti potvrdil, že nepodporí ani otvorenie nových kapitol prístupových rokovaní, ani zintenzívnenie prístupových rokovaní, vyplýva zo správ ORF.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies