Sloboda zvierat žiada o zákon chrániaci psy, petíciu Stop reťaziam podpísalo už vyše 5 000 ľudí

NETKY.SK • 5 August 2015, 15:21 • 2 min
Sloboda zvierat žiada o zákon chrániaci psy, petíciu Stop reťaziam podpísalo už vyše 5 000 ľudí

BRATISLAVA 5. augusta (SITA) - Petíciu proti držaniu psov na reťaziach, ktorú organizuje Sloboda zvierat, podporilo podpisom už viac než 5 000 ľudí. Ako organizácia informovala v tlačovom vyhlásení, v kampani Stop reťaziam plánujú aktivisti naďalej pokračovať.

slovakia

left justify in out

Sloboda zvierat žiada prostredníctvom kampane prijatie zákazu držania psa na reťazi do legislatívy Slovenska. V petícii sa uvádza, že držanie psa na reťazi spôsobuje zvieraťu utrpenie, môže mať negatívny vplyv na jeho psychické a fyzické zdravie a môže spôsobiť trvalú poruchu jeho správania.


Reťaz pre psy podľa Slobody zvierat znamená väzenie, keďže celý ich život sa odohráva na mieste s rozlohou niekoľkých metrov, z ktorého nemajú úniku. Reťaz mení aj psov s pokojnou a mierumilovnou povahou na neurotické, častokrát agresívne zvieratá, ktoré sa správajú útočne k okoliu. Sloboda zvierat v kampani pripomína, že psy na reťazi nemajú šancu dostať sa v horúčave k vode, ukryť sa do tieňa, nájsť si potravu, ak na nich majitelia zabudli, a vyhľadať bezpečie a pomoc, keď im hrozí nebezpečenstvo, sú zranení, chorí či trpia bolesťami.


Držanie psa na reťazi nie je na Slovensku zakázané. Platia však isté obmedzenia, ktoré určuje zákon o veterinárnej starostlivosti a o ochrane zvierat. Platná legislatíva hovorí, že vlastník alebo držiteľ zvierat je povinný zabezpečiť ich ochranu, dobrý zdravotný stav, fyziologické potreby, dostatočnú voľnosť pohybu, sociálne vzťahy a rozvíjanie jeho daností. Ak psa držia na reťazi, nesmie byť kratšia ako 2,5 metra, musí mať otočnú karabínku, aby sa nezamotávala a neskracovala.

 

Každé zviera držané na reťazi alebo v uzatvorenom koterci musí mať zabezpečený denný voľný pohyb bez uviazania. "Držanie psov na reťaziach je v rozpore s dohovormi EÚ, ktoré definujú zviera ako cítiacu bytosť. Je tiež negatívnym prežitým zvykom, ktorý nepatrí do vyspelej krajiny, a v mnohých štátoch EÚ je preto zákonom zakázané," uvádza Sloboda zvierat.


Verejnosť môže petíciu podporiť na stránke https://slobodazvierat.sk/Podpis-peticiu-za-zakaz-retazi.365.0.html?bdrm=nl78d6ac9d-e48ff510
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies