Sloboda zvierat varuje pre Vianocami pred kúpou lacných šteniat

NETKY.SK • 21 November 2016, 13:17 • 2 min
Sloboda zvierat varuje pre Vianocami pred kúpou lacných šteniat

BRATISLAVA - S blížiacimi sa Vianocami organizácia Sloboda zvierat ľuďom opäť pripomína, aby si nedávali živé darčeky, ktoré často končia na ulici, a najmä aby psíkov nekupovali od množiteľov, ktorí produkujú lacné zvieratá s minimálnymi nákladmi v otrasných podmienkach.

slovakia

left justify in out

"Kupujúci často ani netušia, že sa mláďatá rodia v pivniciach, malých klietkach, tme a špine, že trpia chorobami. Kúpou každého šteniatka cez internet ľudia sponzorujú tento obludný kruh utrpenia," uvádza na svojej facebookovej stránke Sloboda zvierat. Pripomína, že množitelia sú masoví producenti šteniatok a mačiat a ich cieľom je ich rozmnožovanie na predaj s čo najväčším ziskom. Výsledkom sú slabé a choré mláďatá i matky "rodiace ako na bežiacom páse", ktorých sa majitelia zbavujú nevhodnými a často krutými spôsobmi. "Množiteľov je na Slovensku obrovské množstvo a podporujú ich všetci, čo si od nich kúpia šteniatko. Väčšina lacných čistokrvných šteniatok pochádza z takýchto zvieracích koncentrákov," konštatuje Sloboda zvierat.

 

Podľa odhadov Slobody zvierat Slovensko ilegálne vyprodukuje a predá doma a v zahraničí viac ako 100 000 šteniat a mačiat ročne. Ilegálna produkcia šteniat za posledných niekoľko rokov nadobudla obrovské rozmery. V EÚ žije v domácnostiach v súčasnosti 126 miliónov spoločenských zvierat (psov a mačiek) a viac než tretina pochádza z množiarní. Slovensko pritom patrí medzi najväčších producentov a vývozcov takýchto spoločenských zvierat v únii. Sloboda zvierat, ktorá ročne zachráni približne 500 zvierat z množiarní, navrhuje aj systémové zmeny ako povinné čipovanie spoločenských zvierat, povinnú registráciu všetkých chovov, ktorým by licenciu udeľoval štátny orgán, zákaz chovov bez preukazu pôvodu a vytvorenie národnej databázy všetkých chovných miest nad päť zvierat.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies