Sloboda zvierat pomohla týraným zvieratám na celom Slovensku

NETKY.SK • 13 Január 2016, 13:39 • 2 min
Sloboda zvierat pomohla týraným zvieratám na celom Slovensku

BRATISLAVA - Stovkám týraných zvierat pomohla minulý rok sieť inšpektorov organizácie Sloboda zvierat, ktorá funguje už desať rokov po celom Slovensku.

slovakia

left justify in out

Na Linku proti krutosti nahlásili občania 1 710 podnetov, čo je o 300 viac než v roku 2014 a o vyše tisíc viac než v roku 2013. "Rastúci počet hlásení svedčí o tom, že ľudia na Slovensku sú citlivejší voči týraniu zvierat," konštatovala vo vyhlásení Sloboda zvierat. Z nahlásených prípadov bolo 1 121 opodstatnených a inšpektori ich ďalej riešili, pričom na jednotlivé Regionálne veterinárne správy (RVS) poslali 171 podnetov. "Uskutočnili sme 545 pohovorov s majiteľmi zvierat a starostami obcí a postarali sa o nápravu," píše Sloboda zvierat, ktorá zo zlej starostlivosti dobrala 401 zvierat a umiestnila ich do útulkov. Väčšine týchto zvierat sa už podarilo nájsť nový domov.

 

Sieť inšpektorov proti týraniu sa neustále rozrastá. V roku 2015 pre Slobodu zvierat pracovalo 17 inšpektorov, ktorí pokryli takmer všetky regióny Slovenska. Útočisko odobratým týraným zvieratám poskytli regionálne centrá organizácie, ktoré ich prijali, ošetrili, dali im strechu nad hlavou a mnohým našli trvalý domov. Najviac zvierat prijal bratislavský útulok Polianky. Minulý rok to bolo 2 461 stratených, vyhodených alebo týraných psíkov a mačiek, z toho 1 681 sa už podarilo umiestniť do nových rodín a časť bola vrátená pôvodným majiteľom.

 

Pri podozrení na týranie zvierat sa môžu občania obrátiť priamo na Regionálne veterinárne správy, ktoré sú zo zákona povinné riešiť každú sťažnosť. Tiež sa môžu obrátiť na Slobodu zvierat, ktorá buď poradí, ako postupovať, alebo prevezmeme riešenie prípadu. RVS je kompetentným orgánom, ktorý môže po prešetrení prípadu uložiť opatrenia na nápravu či pokutu alebo chov zakázať. Podľa trestného zákona je za vážne týranie zvieraťa možné uložiť trest odňatia slobody až na dva roky. V Slobode zvierat sa o prípady týrania stará inšpektor ochrany zvierat. Jeho úlohou je po nahlásení prípad preveriť a presvedčiť sa o jeho opodstatnenosti. Ak sa týranie potvrdí, dá písomný podnet na RVS k prešetreniu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies