Sloboda zvierat chce petíciou dosiahnuť zákaz chovu zvierat na kožušiny

NETKY.SK • 1 December 2017, 17:15 • 2 min
Sloboda zvierat chce petíciou dosiahnuť zákaz chovu zvierat na kožušiny

BRATISLAVA - Sloboda zvierat chce dosiahnuť zákaz chovu kožušinových zvierat na Slovensku. Jej dobrovoľníci v piatok zbierali v Bratislave podpisy pod petíciu za jeho zavedenie.

slovakia

left justify in out

S iniciatívou prišli ochranári v roku 2014, kožušinové farmy považujú za zbytočnú krutosť. Majú zatiaľ vyše 15.000 podpisov.

"Aj s pomocou tejto petície by sme sa radi pridali ku krajinám, ktoré už prijali úplný zákaz chovu kožušinových zvierat. Patrí medzi ne Veľká Británia, Rakúsko, Holandsko, Chorvátsko, Slovinsko, Bosna a Hercegovina, Srbsko, Macedónsko a v lete prijala zákaz aj Česká republika. Ďalšie krajiny ako Belgicko, Nemecko a Luxembursko prijatie zákazu zvažujú," uviedla Selma de Donnová zo Slobody zvierat.

 

Ochranári upozorňujú na nevyhovujúce životné podmienky zvierat na farmách. "Takmer všetky druhy tzv. kožušinových zvierat považujeme za divožijúce, nakoľko neprešli dlhodobým procesom domestikácie, a preto je takmer nemožné vytvoriť im v zajatí vhodné podmienky pre plnohodnotný život," povedala de Donnová.

 

Ich usmrcovanie je podľa jej slov samostatná kapitola. "Norky sa najčastejšie usmrcujú v plynových komorách otravou oxidom uhličitým alebo oxidom uhoľnatým. Líšky zas elektrickým prúdom, pričom jedna elektróda ja zavedená do konečníka a druhá do úst. Zvieratá do päť kilogramov sa smú usmrcovať ranou do hlavy, bežne sa tiež využíva otrava chloroformom či podanie vysokej dávky anestetík. Pri usmrcovaní je povolené znehybnenie zvieraťa, čo je takisto veľmi stresujúce," zhrnula.

 

Talianska značka Gucci zrušila kolekcie s pravou kožušinou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies