Slnko v sieti za výnimočný prínos si prevezmú Jakubisko a Luther

NETKY.SK • 30 Marec 2016, 14:59 • 2 min
Slnko v sieti za výnimočný prínos si prevezmú Jakubisko a Luther

BRATISLAVA - Národnú filmovú cenu Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si prevezmú režisér Juraj Jakubisko a kameraman Igor Luther v sobotu 16. apríla.

slovakia

left justify in out

Počas slávnostného večera, ktorý v priamom prenose o 20.25 h odvysiela RTVS na Jednotke, budú vyhlásení aj držitelia cien v ďalších 13 kategóriách. Národné filmové ceny Slnko v sieti udeľuje Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) a ich odovzdávanie v Slovenskom národnom divadle je po prvý raz súčasťou prehliadky Týždeň slovenského filmu, ktorá sa uskutoční od 11. do 17. apríla v bratislavskom Kine Lumiére. "Premietne sa vyše 20 filmov, následne pôjde výber z prehliadky do regiónov, mala by ísť v mestách Košice, Žilina, Martin, Banská Bystrica a Nitra. Zároveň sa slovenské filmy budú prezentovať aj na obrazovkách RTVS," uviedol dnes na tlačovej konferencii prezident SFTA Marek Leščák.

 

Týždeň slovenského filmu ponúkne kolekciu filmov premiérovaných v roku 2015. "Okrem drám sú tam rozprávky, komédie, animované filmy, je tam pestrá zmes filmov, z ktorej si divák môže vyberať," vyvrátil Marek Leščák tvrdenie, že slovenský film je jednofarebný. Súčasťou filmového týždňa, ktorého spoluorganizátormi sú Slovenský filmový ústav (SFÚ) a RTVS, budú dva workshopy tvorcov nastupujúcej filmárskej generácie na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, tri odborné diskusie o hranom, dokumentárnom a animovanom filme a panel organizovaný autorskou spoločnosťou LITA o úprave audiovizuálneho diela v novom autorskom zákone.

 

Celý rad titulov slovenských tvorcov uvedie Slovenská televízia, čo potvrdil riaditeľ jej programových služieb Tibor Búza: "Snažili sme sa prispôsobiť dramaturgii Týždňa slovenských filmov. Niektoré veci, ktoré budú prebiehať na festivaloch, uvidíte aj na obrazovkách, ale drvivá väčšina bude iná," informoval za RTVS, ktorá na Jednotke odvysiela okrem slávnostného odovzdávania cien akadémie film Koza. "Ostatné veci budeme vysielať v horizonte necelých dvoch týždňov na Dvojke."

 

Dramaturg SFÚ Miro Ulman vysvetlil, že pri výbere filmov do programu prehliadky, ktorá uvedie 21 celovečerných a šesť krátkometrážnych filmov s copyrightom uplynulého roka, sa kritériá ustálili v súvislosti s prechodom udeľovania národných filmových cien Slnko v sieti na jednoročný cyklus. To znamená, že prehliadka premietne snímky, ktoré spĺňajú podmienky účasti zo Štatútu národných filmových cien. "Je to jedinečná príležitosť vidieť počas siedmich dní na jednom mieste filmy, ktoré sa môžu o cenu Slnko v sieti uchádzať, vybrať si svojich favoritov a v závere týždňa konfrontovať svoju voľbu s názorom členov SFTA," poznamenal s tým, že filmový týždeň otvorí jediná novinka - road movie Stanko a zakončí ho stredometrážny dokument 5. október, ktorý mal svetovú premiéru na festivale v Rotterdame.

 

Výber z tvorby laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii, o ktorých rozhoduje prezídium SFTA, premietne od 8. do 10. apríla Kino Lumiére. Rozhodnutie o udelení ocenenia generačným súputníkom Jurajovi Jakubiskovi a Igorovi Lutherovi bolo podľa slov člena prezídia SFTA Martina Šulíka jednohlasné. "Sú to ľudia, ktorí svojou tvorbou a dielom výrazne poznačili slovenskú kinematografiu. Zaujímavé je, že boli spolužiaci na FAMU, ich spoločným debutom je film Kristove roky," povedal pre TASR Šulík a na margo ocenených tvorcov dodal: "Po roku 1969 sa ich cesty rozišli. Igor Luther pokračoval vo svojej tvorbe na západe, jeho film Plechový bubienok dostal Oscara, natáčal v Hollywoode. Juraj Jakubisko ostal tvoriť doma, ale všetky jeho filmy zarezonovali aj v európskom kontexte. Obidvaja teraz žijú mimo Slovenska, preto budeme veľmi radi, keď im budeme za ich tvorbu môcť poďakovať tou cenou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies