Slnko bude dodávať energiu Bielemu domu

NETKY.SK • 6 Október 2010, 07:28 • 2 min
Slnko bude dodávať energiu Bielemu domu

Slnko bude dodávať energiu Bielemu domu

slovakia

left justify in out

img

V najslávnejšej rezidencii Spojených štátov, v Bielom dome, sa chystajú zmeny vo využívaní energie. Na jar budúceho roka budú nainštalované slnečné kolektory na strechu nad bytovými priestormi. Slnko bude zohrievať vodu pre členov prezidentovej rodiny a dodávať časť elektrickej energie jeho domácnosti.
      Prezident Barack Obama nie je prvým obyvateľom Bieleho domu, ktorý chce využiť slnečnú energiu. Prezident Jimmy Carter koncom 70. rokov dal za 30.000 USD (21.889 eur) kúpiť solárny systém, ktorý vyrábal energiu pre západné krídlo rezidencie. Prezident George W. Bush súhlasil s výrobou elektrickej energie pre objekt údržby a niektoré domy. Slnko zohrievalo aj vodu v bazéne.
      Na prezidenta Obamu v poslednom čase vyvíjali nátlak stúpenci zelenej energie, ale aj výrobcovia solárnych panelov. Prezident združenia výrobcov solárnej techniky Rhone Resch povedal, že umiestnenie solárnych panelov na strechu najdôležitejšej nehnuteľnosti v krajine bude silnou výzvou Američanom, aby premýšľali o tom, ako získavať elektrickú energiu.
      Prezidentovo rozhodnutie sa stalo oveľa dôležitejšie práve teraz, keď návrh zákona o znížení globálneho oteplenia obmedzením vypúšťania škodlivých plynov do ovzdušia spočíva bez povšimnutia v Senáte, hoci Biely dom žiada, aby sa ním zaoberal.

Zdroj: TASR/AP



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies