Slnečná sústava môže byť staršia až o dva milióny rokov

NETKY.SK • 23 August 2010, 13:07 • 2 min
Slnečná sústava môže byť staršia až o dva milióny rokov

Slnečná sústava môže byť staršia až o dva milióny rokov

slovakia

left justify in out

img

Naša slnečná sústava je pravdepodobne až o takmer dva milióny rokov staršia ako doposiaľ predpokladalo. Je to výsledok analýzy úlomku 1,49-kilogramového meteoritu, ktorú vedci zverejnili v nedeľu v on-line verzii časopisu Nature Geoscience.
      Podľa výskumníkov z Arizona State University obsahuje meteorit nájdený v roku 2004 v marockej púšti minerál, ktorý sa vyvinul bezprostrednej po vzniku Slnka.
      Audrey Bouvierová a Meenakshi Wadhwa na základe analýzy tvrdia, že minerál vznikol približne pred 4,45682 miliardami rokov. Slnečná sústava tak musela vzniknúť o 300.000 až 1,9 milióna rokov skôr. Meteorit je podľa nich zároveň najstarším objektom nájdeným na Zemi.
      Takéto zistenia pomôžu astronómom lepšie porozumieť procesom vzniku Slnka a planét. "Sme presvedčení, že toto je najpresnejšie určenie veku slnečnej sústavy," povedal spoluautor štúdie Meenakshi Wadhwa.
      Spolu s Bouvierovou skúmali jednocentimetrový kus meteoritu NWA 2364, obsahujúci inklúzie bohaté na vápnik a hliník (anglicky calcium-aluminum-rich inclusion, CAI). Inklúzia je odborný výraz pre cudziu látka v určitom prostredí. V tomto prípade ide o minerály, ktoré uviazli vo vnútri meteoritov počas ich vzniku. Vedci predpokladajú, že CAI boli jedny z prvých pevných látok, ktoré sa kondenzovali v čase vzniku Slnka a planét našej slnečnej sústavy.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies