Slnečný vietor z Marsu odfukuje horné vrstvy atmosféry, prichádza o sto gramov za sekundu

NETKY.SK • 6 November 2015, 11:52 • 2 min
Slnečný vietor z Marsu odfukuje horné vrstvy atmosféry, prichádza o sto gramov za sekundu

BRATISLAVA - Americkí vedci na čele s Bruceom Jakoským z University of Colorado Boulder zverejnili prvé údaje z vesmírnej sondy MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN), ktoré detailne opisujú, ako Mars v súčasnosti v dôsledku pôsobenia slnečného vetra prichádza o horné vrstvy atmosféry. Odborníci na základe týchto údajov vypočítali rýchlosť unikania plynov a taktiež dospeli k záveru, že v minulosti mohol byť tento proces omnoho rýchlejší.

slovakia

left justify in out

Atmosférický tlak na Marse je v súčasnosti menší než jedno percento tlaku na Zemi, čo znamená, že tekutá voda by sa tam buď okamžite vyparila alebo stuhla na ľad. Vedci predpokladajú, že časť plynov z atmosféry zreagovala s minerálmi na povrchu a následne sa stala ich súčasťou. Väčšinu atmosféry však Mars pravdepodobne stratil vplyvom Slnka. Z údajov zo sondy MAVEN vedci vypočítali, že Mars prichádza každú sekundu o približne sto gramov atmosféry. Pri výrone koronálnej hmoty, ktorého vplyv na atmosféru Marsu zaznamenala MAVEN tento rok v marci, sa však rýchlosť unikania plynov zvýšila minimálne desať až dvadsaťnásobne.

 

"V ranej fáze Slnečnej sústavy boli solárne búrky častejšie a intenzívnejšie, takže predpokladáme, že Mars prišiel o väčšinu atmosféry už krátko po tom, ako mu prestalo fungovať magnetické pole chrániace planétu pred vplyvom slnečnej aktivity. Mars však o magnetické pole prišiel pravdepodobne už niekoľko sto miliónov rokov po svojom vzniku," vysvetlil Jasper Halekas z University of Iowa.


Sondu MAVEN vypustil 18. novembra 2013 z Mysu Canaveral na Floride americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA), pričom do vesmíru ju vyniesla raketa Atlas V. Cieľom jej misie je skúmať hornú vrstvu atmosféry Marsu, pričom vedci dúfajú, že vďaka tejto sonde sa im podarí potvrdiť teóriu, že Mars prišiel o väčšinu svojej atmosféry a tiež o tečúcu vodu v dôsledku pôsobenia slnečného vetra. Sonda sa dostala na obežnú dráhu planéty vlani 22. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies