SLK navrhuje nemocničné rady, majú kontrolovať vedenie

NETKY.SK • 27 November 2014, 14:28 • 2 min
SLK navrhuje nemocničné rady, majú kontrolovať vedenie

BRATISLAVA - Na riaditeľov univerzitných a fakultných nemocníc a špecializovaných ústavov, ktorých zriaďovateľom je štát, by mohli dohliadať nemocničné rady.

slovakia

left justify in out

V záujme väčšej transparentnosti procesov to navrhuje Slovenská lekárska komora (SLK). Tvrdí, že súčasný stav riadenia v zdravotníctve má za následok predražovanie nákupov, ako aj nákup nepotrebných materiálov a zariadení.


"Vzhľadom k tomu čo sa stalo v Piešťanoch, a nielen tam, obdobné prípady sú Bratislava, Trnava, Nitra, tam takisto si riaditeľ nemôže robiť, čo chce. Potrebujeme orgán, ktorý bude dohliadať na riaditeľa, kontrolovať ho a hlavne riaditeľ bude mať pocit, že nie všetko mu automaticky prejde, a že v tej nemocnici si bude robiť, čo chce," skonštatoval prezident SLK Marian Kollár. Rada by podľa návrhu komory schvaľovala zdravotný plán, materiálne a personálne potreby, v záujme transparentnosti a predchádzania korupcii by dávala súhlas s uzatváraním zmlúv v prípade stanoveného objemu finančných prostriedkov. Zložená by bola so zamestnancov nemocnice, zástupcu komory, prípadne aj zástupcu odborovej organizácie. Komora má ambíciu do budúcnosti presadiť nápad s nemocničnými radami aj do zdravotníckych zariadení v pôsobnosti vyšších územných celkov. 

 

Podľa Kollára je potrebné, aby financovanie zdravotníctva prešlo zmenami a systém sa stal transparentnejším a kontrolovateľnejším. "Na jednej strane peňazí, ktoré idú do zdravotníctva je veľmi málo, a na druhej strane nám ale z týchto peňazí utekajú peniaze úplne niekde inde, to znamená nie na výkon a zabezpečenie zdravotnej starostlivosti, ale do vrecák súkromných spoločností neoprávnene a toto musí skončiť," povedal Kollár. 

 

Pre ministerstvo zdravotníctva (MZ) je návrh SLK ešte čerstvý, ako podotýka na stole ho má len chvíľu, musí si ho najprv preštudovať. Ako uviedla riaditeľka komunikačného odboru MZ Zuzana Čižmáriková, každý návrh, ktorý dávajú odborné spoločnosti, je prínosom pre rezort. "Určite sa k tomuto bodu ešte pred Vianocami stretneme a povieme výsledok," uviedla Čižmáriková. 

 

Minister zdravotníctva Viliam Čislák už avizoval, že uvažuje nad iným spôsobom obsadzovania nominantov štátu do správnych rád nemocníc, ktoré sú neziskovými organizáciami. Členov do nich by nenominovalo MZ ale vyššie územné celky, obce či mimovládne organizácie. Podľa Čižmárikovej v súčasnosti hľadajú vhodný spôsob ako to urobiť. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies