Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
18. nov. 2018Eugen
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
20.08.2018 09:00 Gurmán
Slivková sezóna velí jedálničku
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
20.08.2018 09:00 Gurmán

Slivková sezóna velí jedálničku



BRATISLAVA - Slivková sezóna pomaly naberá na sile. A my čo milujeme sladké, prežívame malé Vianoce. Ak neviete, čo s nimi, a chcete vyskúšať niečo iné ako slivkové knedle či lekvár, inšpirujte sa našimi maškrtami.


Slivkový crumble

 

Suroviny:

4 hrnčeky slivky, 1 hrnček kryštálový cukor, 2 PL kukuričný škrob, 1 ks citrón
Posýpka:
1 hrnček ovsené vločky, 1/4 hrnčeka trstinový cukor, 1/3 hrnčeka hladká múka, 1/2 KL mletá škorica, 125 g studené maslo

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. V maslom vymastenej zapekacej miske zmiešame vykôstkované a na mesiačiky nakrájané slivky s cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pre chrumkavý povrch (crumble) zmiešame v miske vločky, cukor, múku a škoricu. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a prstami vypracujeme mrveničku. Bude mať väčšie kúsky, ktorými potom spolu s menšími omrvinkami zasypeme slivky. Vložíme do rúry a pečieme cca 1 hodinu. Veľkou lyžicou servírujeme do misiek a podávame s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

 

 

Chrumkavá kačka na slivkovej omáčke

 

Suroviny:

2 ks kačacie prsia
Marináda:
2 KL mleté čierne korenie, 3 ks aníz (kvietok), 1 ks zázvor (veľkosť palca), 1 dl ryžové víno (alebo suché červené), 2 PL sójová omáčka

Slivková omáčka: 
6 ks zrelé slivky, 6 ks sušené marhule, 2 PL kryštálový cukor, 1 dl voda, 1 ks škorica (drievko), 2 ks med, 1 ks limetka, rastlinný olej

 

Postup:
Kačacie prsia zvrchu narežeme iba cez kožu a vložíme ich do misky. Do misky následne pridávame jednotlivé položky na marinádu: čierne korenie, kvietky anízu, strúhaný zázvor, víno a sójovku. Nakoniec suroviny rukami dobre vmasírujeme do prsičiek, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke aspoň hodinu (ideálne cez noc). Na omáčku si nakrájame slivky aj marhule na menšie kocky a dáme ich spoločne dusiť do rozpálenej panvice. Pridáme cukor, vodu, škoricu a med. Všetko spolu povaríme až kým zmes nenadobudne džemovú konzistenciu. Potom scedíme cez sitko a lyžicou pretlačíme všetky mäkké časti scedenej šťavy. Nakoniec omáčku osviežime šťavou z limetky. Prsia sprudka orestujeme na troške oleja z oboch strán (najskôr kožou dole), preložíme ich na plech či zapekaciu misku a pečieme pri teplote 200 °C asi 12 až 15 minút (v závislosti od veľkosti pŕs). Prsia nakrájame na plátky a prelejeme omáčkou. Podávame s čerstvými listami šalátu alebo zrolované v čínskych palacinkách.

 

 

 

Slivkový mrežovník

 

Suroviny:

1 kg slivky, 2 PL citrónová šťava, 2 KL mletá škorica, 2 PL hladká múka, 80 g kryštálový cukor, 250 g maslo, 400 g hladká múka, 1 KL soľ, 3 PL práškový cukor, ľadová voda, 1 ks vajce, 2 kryštálový cukor

 

Postup:
Studené maslo pokrájame na menšie kocky a vložíme na 5 minút do mrazničky. Do vychladenej misky si nachystáme ľadovú vodu. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. Cesto rozrežeme na dve časti v pomere cca 2:1, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. Rúru rozohrejme na 200 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšiu časť cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy. Slivky omyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky, premiešame s múkou, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a navrstvíme do cestom vystlanej formy. Druhú časť cesta vyvaľkáme do obdĺžnika a vykrojíme dva dlhé pásiky. Tie jemne pootáčame medzi prstami, aby sme dostali akoby zvlnené stuhy, ktorými potom v polkruhoch olemujme kraj koláča. Zo zvyšného cesta vykrajujeme tenké pásiky a vytvoríme z nich mriežky na povrchu koláča. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. 

 

 

Slivkový cheesecake
 

Suroviny:

Korpus:
300 g maslové sušienky, 100 g maslo
Krém:
500 g Mascarpone, 200 g práškový cukor, 3 PL hladká múka, 2 KL vanilkový extrakt, 600 ml kyslá smotana, 3 ks vajce, 10 ks slivky, 2 PL práškový cukor, 1/2 KL mletá škorica

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 160 °C. Dno tortovej formy (priemer 26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme na prach v mixéri alebo valčekom a v miske premiešame s roztopeným maslom. Vlhké sušienky potom zarovnáme na dno a boky formy a utlačíme rukou. Vo väčšej miske dobre vyšľaháme samotné mascarpone, aby nadobudlo krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a múku a opäť dobre vyšľaháme. Pokračujeme kyslou smotanou, vanilkovým extraktom. Spoločne dobre vyšľaháme. Nakoniec pri nízkych otáčkach pridáme postupne po jednom vajíčka a opäť dobre vyšľaháme. Slivky prepolíme, vykôstkujeme a v miske zmiešame s 2 lyžicami cukru a škoricou. Krém nalejeme na sušienkový korpus a na povrch rozložíme polovice sliviek. Pečieme 35 až 40 minút. Po upečení necháme kompletne vychladnúť a uložíme do chladničky ideálne cez noc.

 

 

Slivkové guľky zo zemiakového cesta

 

Suroviny:

800 g zemiaky, 300 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 1 štipka soľ, 20 ks menšie slivky, podľa chuti roztopené maslo, strúhanka, mak, oriešky, granko, práškový cukor

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno. Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou. Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto. To po častiach rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska (pomocou pohára či šálky) o priemere cca 6 cm. Na každé koliesko položíme rozkrojenú a vykôstkovanú slivku. Uzavrieme a medzi dlaňami vygúľame guľku. Guľky dáme variť do osolenej vody až kým všetky nevyplávajú na povrch. Potom ešte pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové. Podávame posypané cukrom s opraženou strúhankou (zomletým makom, orieškami...) a preliate roztopeným maslom.

 

 

Dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
NAJČÍTANEJŠIE
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok