Béla
Bugár

Zuzana
Čapútová

Eduard
Chmelár

Gabriela
Drobová

Štefan
Harabin

Marian
Kotleba

Milan
Krajniak

František
Mikloško

Rober
Mistrík

Róber
Švec

Bohumila
Tauchmannová

Juraj
Zábojník

Oskar
Fegyveres


Odosielam na server ...

Vedeli ste, že na stránke Netky.sk existuje možnosť zobrazovať iba pozitívne správy? Ak nemáte chuť čítať o násilí, ľudskom nešťastí či katastrofách, zapnite si Filter pozitívnych správ a dozviete sa všetko pozitívne, čo sa okolo nás deje.

OK, rozumiem
17. jan. 2019Nataša
BratislavaBratislava
Biblia
TV program
Moje Netky
Ilustračné foto
Ilustračné foto
20.08.2018 09:00 Gurmán
Slivková sezóna velí jedálničku
MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
loader
ZOBRAZIŤ VIAC
20.08.2018 09:00 Gurmán

Slivková sezóna velí jedálničku



BRATISLAVA - Slivková sezóna pomaly naberá na sile. A my čo milujeme sladké, prežívame malé Vianoce. Ak neviete, čo s nimi, a chcete vyskúšať niečo iné ako slivkové knedle či lekvár, inšpirujte sa našimi maškrtami.


Slivkový crumble

 

Suroviny:

4 hrnčeky slivky, 1 hrnček kryštálový cukor, 2 PL kukuričný škrob, 1 ks citrón
Posýpka:
1 hrnček ovsené vločky, 1/4 hrnčeka trstinový cukor, 1/3 hrnčeka hladká múka, 1/2 KL mletá škorica, 125 g studené maslo

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 180 °C. V maslom vymastenej zapekacej miske zmiešame vykôstkované a na mesiačiky nakrájané slivky s cukrom, škrobom, citrónovou kôrou a šťavou. Pre chrumkavý povrch (crumble) zmiešame v miske vločky, cukor, múku a škoricu. Pridáme na kocky nakrájané studené maslo a prstami vypracujeme mrveničku. Bude mať väčšie kúsky, ktorými potom spolu s menšími omrvinkami zasypeme slivky. Vložíme do rúry a pečieme cca 1 hodinu. Veľkou lyžicou servírujeme do misiek a podávame s vanilkovou zmrzlinou alebo šľahačkou.

 

 

Chrumkavá kačka na slivkovej omáčke

 

Suroviny:

2 ks kačacie prsia
Marináda:
2 KL mleté čierne korenie, 3 ks aníz (kvietok), 1 ks zázvor (veľkosť palca), 1 dl ryžové víno (alebo suché červené), 2 PL sójová omáčka

Slivková omáčka: 
6 ks zrelé slivky, 6 ks sušené marhule, 2 PL kryštálový cukor, 1 dl voda, 1 ks škorica (drievko), 2 ks med, 1 ks limetka, rastlinný olej

 

Postup:
Kačacie prsia zvrchu narežeme iba cez kožu a vložíme ich do misky. Do misky následne pridávame jednotlivé položky na marinádu: čierne korenie, kvietky anízu, strúhaný zázvor, víno a sójovku. Nakoniec suroviny rukami dobre vmasírujeme do prsičiek, zakryjeme potravinárskou fóliou a necháme v chladničke aspoň hodinu (ideálne cez noc). Na omáčku si nakrájame slivky aj marhule na menšie kocky a dáme ich spoločne dusiť do rozpálenej panvice. Pridáme cukor, vodu, škoricu a med. Všetko spolu povaríme až kým zmes nenadobudne džemovú konzistenciu. Potom scedíme cez sitko a lyžicou pretlačíme všetky mäkké časti scedenej šťavy. Nakoniec omáčku osviežime šťavou z limetky. Prsia sprudka orestujeme na troške oleja z oboch strán (najskôr kožou dole), preložíme ich na plech či zapekaciu misku a pečieme pri teplote 200 °C asi 12 až 15 minút (v závislosti od veľkosti pŕs). Prsia nakrájame na plátky a prelejeme omáčkou. Podávame s čerstvými listami šalátu alebo zrolované v čínskych palacinkách.

 

 

 

Slivkový mrežovník

 

Suroviny:

1 kg slivky, 2 PL citrónová šťava, 2 KL mletá škorica, 2 PL hladká múka, 80 g kryštálový cukor, 250 g maslo, 400 g hladká múka, 1 KL soľ, 3 PL práškový cukor, ľadová voda, 1 ks vajce, 2 kryštálový cukor

 

Postup:
Studené maslo pokrájame na menšie kocky a vložíme na 5 minút do mrazničky. Do vychladenej misky si nachystáme ľadovú vodu. Múku preosejeme, pridáme soľ, cukor a studené kocky masla. Rukami spracujeme na mrveničkovú zmes, do ktorej postupne po lyžiciach pridávame ľadovú vodu a zakaždým rukami premiesime, kým sa nám cesto nespojí do jedeného celku. Cesto rozrežeme na dve časti v pomere cca 2:1, každú zvlášť zabalíme do potravinárskej fólie a vložíme na 15 minút do mrazničky. Rúru rozohrejme na 200 °C. Na pomúčenej doske vyvaľkáme väčšiu časť cesta na cca 30 centimetrový kruh a prenesieme ho do koláčovej formy (26 cm). Prečnievajúce kraje ohneme pod cesto po celom obvode formy. Slivky omyjeme, prepolíme, odkôstkujeme a nakrájame na mesiačiky, premiešame s múkou, cukrom, škoricou a citrónovou šťavou a navrstvíme do cestom vystlanej formy. Druhú časť cesta vyvaľkáme do obdĺžnika a vykrojíme dva dlhé pásiky. Tie jemne pootáčame medzi prstami, aby sme dostali akoby zvlnené stuhy, ktorými potom v polkruhoch olemujme kraj koláča. Zo zvyšného cesta vykrajujeme tenké pásiky a vytvoríme z nich mriežky na povrchu koláča. Koláč potrieme rozšľahaným vajíčkom, poprášime cukrom a dáme upiecť na cca 45 minút. Podávame s kopčekom vanilkovej zmrzliny. 

 

 

Slivkový cheesecake
 

Suroviny:

Korpus:
300 g maslové sušienky, 100 g maslo
Krém:
500 g Mascarpone, 200 g práškový cukor, 3 PL hladká múka, 2 KL vanilkový extrakt, 600 ml kyslá smotana, 3 ks vajce, 10 ks slivky, 2 PL práškový cukor, 1/2 KL mletá škorica

 

Postup:
Rúru rozohrejeme na 160 °C. Dno tortovej formy (priemer 26 cm) vystelieme papierom na pečenie. Sušienky rozdrvíme na prach v mixéri alebo valčekom a v miske premiešame s roztopeným maslom. Vlhké sušienky potom zarovnáme na dno a boky formy a utlačíme rukou. Vo väčšej miske dobre vyšľaháme samotné mascarpone, aby nadobudlo krémovú konzistenciu. Potom pridáme cukor a múku a opäť dobre vyšľaháme. Pokračujeme kyslou smotanou, vanilkovým extraktom. Spoločne dobre vyšľaháme. Nakoniec pri nízkych otáčkach pridáme postupne po jednom vajíčka a opäť dobre vyšľaháme. Slivky prepolíme, vykôstkujeme a v miske zmiešame s 2 lyžicami cukru a škoricou. Krém nalejeme na sušienkový korpus a na povrch rozložíme polovice sliviek. Pečieme 35 až 40 minút. Po upečení necháme kompletne vychladnúť a uložíme do chladničky ideálne cez noc.

 

 

Slivkové guľky zo zemiakového cesta

 

Suroviny:

800 g zemiaky, 300 g polohrubá múka, 1 ks vajce, 1 štipka soľ, 20 ks menšie slivky, podľa chuti roztopené maslo, strúhanka, mak, oriešky, granko, práškový cukor

 

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Keď vychladnú, tak ich ošúpeme a pretlačíme alebo postrúhame na jemno. Dáme variť veľký hrniec s jemne osolenou vodou. Na pracovnej doske spojíme zemiaky, múku, vajíčko a soľ. Vypracujeme nelepivé cesto. To po častiach rozvaľkáme na hrúbku asi 3 mm a vykrajujeme kolieska (pomocou pohára či šálky) o priemere cca 6 cm. Na každé koliesko položíme rozkrojenú a vykôstkovanú slivku. Uzavrieme a medzi dlaňami vygúľame guľku. Guľky dáme variť do osolenej vody až kým všetky nevyplávajú na povrch. Potom ešte pár minút povaríme, aby cesto nebolo surové. Podávame posypané cukrom s opraženou strúhankou (zomletým makom, orieškami...) a preliate roztopeným maslom.

 

 

Dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.

 

 



reklama


Zdroj: netky KŠ

Foto:  pixabay.com



Našli ste chybu, alebo máte tip na zaujímavý článok? Napíšte nám na redakcia@netky.sk

Diskusia

Komentáre


Na tento článok reagovalo
užívatelia: 0 komentáre: 0

MOHLO BY VÁS ZAUJÍMAŤ
ZOBRAZIŤ VIAC
loader
loader
Kliknutím zavriete
Obrázok