"Slepý sudca" Islamského štátu vystúpil v hlavnej mešite v Ramádí

NETKY.SK • 29 Máj 2015, 06:42 • 2 min
"Slepý sudca" Islamského štátu vystúpil v hlavnej mešite v Ramádí

BAGDAD - Popredný kazateľ Islamského štátu (IS), známy pod prezývkou slepý sudca, vystúpil v hlavnej mešite v irackom meste Ramádí, ktoré táto extrémistická organizácia ovládla v polovici mája. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na správy miestnych obyvateľov a protiteroristických expertov.

slovakia

left justify in out

Jednoruký nevidiaci duchovný so zahalenou hlavou kázal v mešite v Ramádí po stredajších večerných modlitbách a na jeho bezpečnosť dohliadal veľký počet strážcov. Priami účastníci modlitieb totožnosť kazateľa nepoznali. Iracký bezpečnostný expert Hišám Hášimí, ktorý monitoruje činnosť radikálnych povstalcov, identifikoval duchovného ako Alího Atíju Džabúrího. Tento muž je známy aj ako abú Ásim a prezývajú ho "slepý sudca Islamského štátu".

 

"Tento klerik ... je veľmi slávny. Je druhou najvyššou náboženskou autoritou po (vodcovi IS) abú Bakrovi Baghdádím a je piatym mužom v tejto organizácii," uviedol Hášimí.

 

Vystúpenie Džabúrího malo podľa Hášimího získať na stranu IS obyvateľov Ramádí, z ktorých mnohí až do pádu mesta podporovali iracké vládne sily. Dobytie Ramádí 17. mája bolo najväčším bojovým úspechom IS v Iraku za posledný takmer rok a považuje sa za vážny úder pre vládnu ofenzívu proti islamistom. Iracké ozbrojené sily a šiitské milície v súčasnosti pripravujú protiútok zameraný na vytlačenie IS z Ramádí, ktoré je metropolou najväčšej irackej provincie Anbár. Džihádisti z IS v súčasnosti ovládajú väčšinu tejto provincie obývanej prevažne sunnitmi.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies