Sledovať všetkých moslimských radikálov je nad sily tajných, tvrdí expert UNESCO

NETKY.SK • 17 November 2015, 14:59 • 2 min
Sledovať všetkých moslimských radikálov je nad sily tajných, tvrdí expert UNESCO

BRATISLAVA - Z päť miliónov moslimov, ktorí žijú vo Francúzsku, je mladých radikálnych mužov a žien asi 2000. Ak by sme ich chceli všetkých monitorovať 24 hodín denne, potrebovali by sme možno 60.000 tajných agentov, na jedného 30.

slovakia

left justify in out

To je príliš veľké sústo a tajná služba nemá možnosti na to, aby ich sledovala všetkých. Pre slovenské médiá to v Paríži povedal John Crowley, šéf sekcie UNESCO, ktorá sa zaoberá sociálnymi transformáciami.

 

"Radikalizácia je teda problém, bezpečnostný, kriminalisticko-justičný problém. Keďže sledovanie 2000 mladých radikálnych moslimov presahuje možnosti tajnej služby, predstavujú hlavnú hrozbu pre národnú bezpečnosť," podotkol Crowley, ktorý upozornil na situáciu počas stretnutia so slovenskými médiami len týždeň pred teroristickými útokmi v Paríži. Koordinovane ich vykonali tri skupiny strelcov a samovražedných atentátnikov, ktorí zabili najmenej 129 ľudí. K zodpovednosti za útoky sa prihlásila organizácia Islamský štát.

 

Crowley poukazoval na to, že Írska republikánska armáda (IRA), ktorá vznikla zo zvyšku rebelských jednotiek írskych dobrovoľníkov, bola hrozbou, ktorá trvala 30 rokov a zabila približne 2000 ľudí. Mala pritom maximálne 500 vycvičených teroristov. "Francúzsko má v hľadáčiku štyrikrát viac radikálnych mužov a žien," podotkol Crowley.

 

Expert UNESCO však podotýka, že Európa je dosť silná na to, aby sa s potenciálnym nebezpečenstvom a radikálmi v krajine popasovala, hoci je to vážny fenomén. Výzvou je však podľa neho radikalizácia kriminálnych živlov cez medzinárodné siete organizovaného zločinu a ich prístup k zbraniam. "Mať tak pod dohľadom tisíce potenciálnych teroristov je obrovská úloha pre tajné služby, nie je to však nemožné," zdôraznil.

 

Crowley pripomenul tiež, že päť miliónov moslimov sa už vo Francúzsku asimilovalo a nemožno ich úplne nazvať tými, ktorí v krajine vytvárajú multikultúrnu spoločnosť. "Mnoho francúzskych moslimov napríklad nie sú veriaci, čo potvrdzuje viacero štúdií. Islam praktizuje len približne pätina z nich, hoci v porovnaní s katolíkmi je to stále dvoj- až trojnásobok," uviedol Crowley.

 

Vysoká je tiež podľa Crowleyho úroveň zmiešaných manželstiev. "Mnohí majú korene moslimské aj kresťanské, ale vnímajú sa jednoducho len ako Francúzi. Čiže v tomto prípade dochádza skôr k asimilácii ako k multikulturalizmu," dodal.

 

Crowley preto podotýka, že pri migrácii moslimov do Európy existujú dve možnosti. Buď sa podľa neho zopakuje scenár z rokov 1900 až 1910, kedy prichádzali do západnej Európy a do Severnej Ameriky židovskí prisťahovalci a ktorí sa úplne asimilovali a začlenili do strednej vrstvy. "A teda, buď sa zopakuje podobný typ migrácie, ktorý nám umožní predpovedať vývoj moslimskej populácie v Európe alebo to dopadne úplne inak, lebo toto je niečo úplne nové. To je však analytická výzva, dôkazy totiž zatiaľ nie sú dostatočné," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies