Sledovanie komunikácií je protiústavné, predbežne rozhodol americký súd

NETKY.SK • 17 December 2013, 11:26 • 2 min
Sledovanie komunikácií je protiústavné, predbežne rozhodol americký súd

WASHINGTON - Súd v americkom hlavnom meste Washington označil monitorovanie telefonickej komunikácie obyvateľov za protiústavné.

slovakia

left justify in out

Verdikt washingtonského súdu je prvým svojho druhu od júnového vypuknutia škandálu okolo zverejnenia tajných programov Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA). Jej praktiky odhalil jej bývalý spolupracovník Edward Snowden. Právnik a otec jedného zo zosnulých technikov NSA vo svetle ním zverejneným informácií zažalovali vládu a telekomunikačnú spoločnosť Verizon, ktorá mala NSA odovzdávať údaje o svojich klientoch. Sudca v pondelok rozhodol, že úroveň takýchto praktik pravdepodobne porušuje americkú ústavu a právo občanov na súkromie. Sudca zároveň pozastavil vykonateľnosť svojho rozhodnutia. Ak by však bol verdikt potvrdený, znemožnilo by to tajným službám pokračovať v sledovaní občanov bez súhlasu sudcu.

"Nedokážem si predstaviť väčšie porušenie a nevyberavé a svojvoľné narušovanie ako toto systematické a vysokotechnologické zbieranie a uchovávanie osobných údajov o každom jednom občanovi. Autor ústavy by bol zdesený," uvádza sa vo verdikte sudcu Richarda Leona, ktorý zároveň zakázal Verizonu poskytovať údaje o žalobcoch. Spokojnosť s verdiktom vyjadril aj v Rusku žijúci Snowden, ktorý podľa svojich slov presne na toto chcel svojim konaním poukázať. 

Začiatkom decembra sa na verejnosť dostali správy, že NSA denne získava miliardy údajov o mobilných telefónoch po celom svete. Záznamy sa následne ukladajú do gigantickej databázy, ktorá zhromažďuje pozície najmenej stovky miliónov mobilných telefónov po celom svete,. Údaje podľa jeho informácií NSA získava z nabúrania sa do káblov spájajúcich mobilné siete na planéte. Celu kauzu v júni odhalil Snowden, ktorého začali stíhať americké orgány. Po niekoľkotýždňovom ukrývaní na jednom z moskovských letísk napokon dostal azyl v Rusku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies