Sledovací program NSA pokrýva 75 percent internetovej komunikácie v USA!

NETKY.SK • 21 August 2013, 10:27 • 2 min
Sledovací program NSA pokrýva 75 percent internetovej komunikácie v USA!

NEW YORK - Sledovacia sieť americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) má prístup k približne 75 percentám všetkej internetovej komunikácii v USA, informovali v utorok noviny Wall Street Journal (WSJ).

slovakia

left justify in out

Denník s odvolaním sa na súčasných a bývalých predstaviteľov NSA uviedol, že toto pokrytie internetovej komunikácie Američanov je viac než bolo dosiaľ verejné priznané. Sledovací systém NSA filtruje s pomocou telekomunikačných spoločností internetové dáta s cieľom zachytiť podozrivú komunikáciu so zahraničím alebo takú komunikáciu, pri ktorej sa obaja účastníci nachádzajú mimo USA, avšak dáta prechádzajú cez americké servery.

Široký dosah systému však zvyšuje pravdepodobnosť, že zachytí a uloží aj výlučne domácu komunikáciu, uviedli zdroje WSJ. NSA podľa správy v niektorých prípadoch uchováva obsah e-mailov odoslaných medzi Američanmi a filtruje aj domáce telefonáty realizované cez internet. Ústava a legislatíva USA pritom sledovanie občanov krajiny na území Spojených štátov striktne obmedzuje.

NSA v reakcii uviedla, že jej poslanie "je sústredené na porazenie zahraničných nepriateľov, ktorí majú v úmysle uškodiť krajine". "Bránime Spojené štáty pred takýmito hrozbami, zatiaľ čo súčasne dôrazne pracujeme na ochrane práv na súkromie občanov USA," uvádza sa v stanovisku NSA zaslanom tlačovej agentúre Reuters.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies