Slávny Tádž Mahal mení farbu: Čo má tento problém na svedomí?

NETKY.SK • 2 Máj 2018, 09:03 • 2 min
Slávny Tádž Mahal mení farbu: Čo má tento problém na svedomí?

LONDÝN - Indický najvyšší súd poveril vládu, aby požiadala o zahraničnú pomoc a zastavila "znepokojivú zmenu farby" známej pamiatky Tádž Mahal.

slovakia

left justify in out

Slávne mauzóleum zo 17. storočia je postavené z bieleho mramoru a ďalších materiálov. Podľa súdu však stavba najprv zožltla a teraz miestami chytá farbu do hneda či zelena. Na príčine je znečistenie i hmyzí trus.

Indický súd preskúmal fotografie poskytnuté environmentalistami a nariadil vláde, aby zohnala pomoc z Indie i zo zahraničia. Vláda už v minulosti zatvorila mnohé fabriky v blízkosti pamiatky, avšak aktivisti tvrdia, že mramor stále stráca svoj lesk.

Tádž Mahal zo 17. storočia sa nachádza v Ágre v indickom štáte Uttarpradéš. Postaviť ho nechal indický cisár Šáhdžahán na pamiatku svojej ženy Mumtázmahal. Pamiatku zapísanú v zozname svetového dedičstva UNESCO navštívi ročne viac než sedem miliónov turistov.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies