Slávny skalný útvar zmietla búrka: Nahradí Azúrové okno kovová "protéza"?

NETKY.SK • 25 Január 2019, 06:00 • 2 min
Slávny skalný útvar zmietla búrka: Nahradí Azúrové okno kovová "protéza"?

Bola to najslávnejšia prírodná pamiatka Malty, dva roky dozadu sa ale Azúrové okno zrútilo do mora. Ruský architekt teraz prišiel s návrhom, čím by ho nahradil.

slovakia

left justify in out

Mierili k nemu ročne desiatky tisíc turistov, mnohí na okno aj liezli, hoci mohli dostať pokutu aj 1 500 eur. Mať ho na fotke patrilo k takmer povinnostiam každého turistu. Lenže 8. marca 2017, zhruba o 9:40, prírodný úkaz neustál prudkú búrku a za ohlušujúceho rachotu sa zrútil do vĺn.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Siggewi Malta 2018

Príspevok, ktorý zdieľa Светозар Андреев (@svetozar_andreev),

 

Pre Maltu to bola obrovská tragédia, prekvapenie to ale bolo len pre nezasvätených. Vápencová skalná brána sa totiž rúcala niekoľko rokov. Veľká časť horniny sa z vrchnej časti odlúpla v apríli 2012, ďalšia v marci 2013, väčšie či menšie kusy ale odpadávali takmer stále, až potom prišiel pád - posledný.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Heart Of Malta / Project By The Svetozar Andreev Studio

Príspevok, ktorý zdieľa Светозар Андреев (@svetozar_andreev),

 

Nová kovová podoba

 

Teraz ale ruský architekt Svetozar Andreev prišiel s nápadom, že by vytvoril nové Azúrové okno. Unikátna stavba by kopírovala tvary toho pôvodného, ​​tým ale podobnosť končí, kameň by totiž mala nahradiť vysoko leštená oceľ. A rozhodne by nemalo ísť o samoúčelnú stavbu - hore by sa nachádzala vyhliadková plošina, v dostavanej "nohe" by sa nachádzal päťposchodový výstavný priestor. Maltské úrady teraz riešia, ako sa k návrhu postaviť. A či ho postavia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies