Slávny muzikál West Side Story v originálnej verzii sa predstavil v Bratislave

NETKY.SK • 1 Apríl 2017, 08:30 • 2 min
Slávny muzikál West Side Story v originálnej verzii sa predstavil v Bratislave

BRATISLAVA – Slovenská metropola mala v piatok večer (31.3.) muzikálový sviatok. Do Bratislavy zavítal najslávnejší muzikál všetkých čias West Side Story v originálnej verzii The Original Broadway Classic. V Incheba Expo aréne sú na programe štyri predstavenia.

slovakia

left justify in out

V hlavných postavách sa predstavili Kevin Hack (Tony), Jenna Burns (Maria), Keely Beirne (Anita), Lance Hayes (Riff), Waldemar Quinones-Villanueva (Bernardo) a Julio Catano-Yee (Chino).

 

Motívom tohto muzikálu je príbeh zakázanej lásky zaľúbencov z Verony Rómea a Júlie a dvoch znepriatelených rodín Montekov a Capuletov. Autorský tím zasadil príbeh do New Yorskej štvrte Upper West Side približne do roku 1950. Američan Tony sa zaľúbi do Portorikánky Marie, akurát znepriatelené rodiny nahradili dva znepriatelené gangy Tryskáčov (The Jets), Američanov s poľskými koreňmi, ktorých vedie Riff, a Žralokov (The Sharks), prisťahovalcov z Portorika, na čele ktorých stojí Bernardo. Domáci chcú vytlačiť Portorikáncov zo svojho územia, pri bitke Bernardo bodne nožom Riffa, Tony usmrtí Bernarda a Tonyho zastrelí Chino.

 

Scénu pojal výtvarník ako dva proti sebe stojace staré činžiaky, k tomu nápadité kostýmy aj elegantné svetelné nálady. Žiadne prehnané efekty, na prvom mieste jednoznačne herecké, spevácke a tanečné výkony. K tomu jedno veľké plus, ktorým je živý orchester za scénou, ktorý vytvára úplne inú atmosféru ako half-playbackové verzie muzikálov, kde divák dostáva decibely naviac. Je jasné, že jazyk aj kostýmy sú aktualizované na súčasnú dobu, hudba však napriek desiatkam rokov nestratila nič zo svojho pôvabu. Divák čakal na hity Maria, Tonight, Somewhere a America. A sólisti ich previedli v špičkových speváckych výkonoch. Záverečný standing ovation patril všetkým, ktorí sa na tomto muzikáli podieľali.

 

S myšlienkou vytvoriť muzikál na tému večného príbehu Rómea a Júlie prišiel tanečník a choreograf Jerome Robbins. V roku 1949 oslovil skladateľa a dirigenta Leonarda Bernsteina, aby zložil hudbu. Práca na muzikáli ustúpila potom do pozadia a vrátili sa k nemu v roku 1955. V auguste 1957 mal premiéru vo Washingtone. Jeho uvedenie na Broadwayi kompletne prepísalo históriu muzikálového divadla a okamžite sa stalo jedným z najúspešnejších a najobľúbenejších hudobných inscenácií. Odvtedy sa hrá nepretržite na javiskách po celom svete. Ani po takmer 60 rokoch neprestáva táto broadwayská klasika fascinovať divákov po celom svete. Cenami ovenčená a kritikou cenená West Side Story – The Broadway Classic je jediná produkcia, v ktorej sa snúbia všetky prvky pôvodného naštudovania tohto muzikálu – originálna choreografia Jeroma Robbinsa, dojemné libreto Stephena Sondheima a neprekonateľná hudba Leonarda Bernsteina.

 

Muzikál West Side Story sa stal jedným z najúspešnejších titulov na Broadwayi a v roku 1961 sa dočkal aj filmového spracovania. V réžii Jeroma Robbinsa a Roberta Wisa film slávil triumfálny úspech a získal desať Oscarov z jedenástich nominácií, okrem iného za najlepší film, réžiu, vedľajšie úlohy, výpravu, strih či hudbu.

 

Piatkové predstavenie v Bratislave bolo zaujímavé aj tým, že na tomto turné bolo uvedené pod poradovým číslom sto. Dnes uvedie The Original Broadway Classic v Incheba Aréne dve predstavenia o 14.30 a 19.30 hodine, v nedeľu 2. apríla potom večer o 19.30 hodine. Milovníci muzikálu sa majú načo tešiť.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies