Slávny izraelský agent Mossadu Mike Harari zomrel vo veku 87 rokov

NETKY.SK • 23 September 2014, 07:12 • 2 min
Slávny izraelský agent Mossadu Mike Harari zomrel vo veku 87 rokov

JERUZALEM- Slávny agent izraelskej tajnej služby Mossad Mike Harari zomrel v nedeľu vo veku 87 rokov. Napísala to v pondelok agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Harari hral kľúčovú úlohu v plánovaní odvetných útokov židovského štátu proti palestínskym militantom zapleteným do masakru izraelských športovcov na olympiáde v Mníchove v roku 1972. Známy špión sa tiež zúčastnil na plánovaní dramatickej záchrany rukojemníkov, ktorých zadržiavali militanti v ugandskom Entebbe v roku 1976.

 

Premiér Benjamin Netanjahu vo svojom vyhlásení označil Harariho za "veľkého bojovníka za bezpečnosť Izraela". Harari bol najlepšie známy pre svoju účasť na plánovaní misii Mossadu v odvete za mníchovský útok. Militanti najskôr zavraždili dvoch izraelských športovcov v olympijskom mestečku v nemeckom meste. Ďalších zajali a pokúsili sa s nimi uniknúť. V následnej prestrelke s nemeckou políciou zahynulo ďalších deväť olympionikov.
      

Ako odvetu za tento masaker sa agenti Mossadu takmer rok zameriavali na palestínskych militantov v Európe. Často och strieľali z bezprostrednej blízkosti. V jednom prípade sa ich obeťou stal marocký čašník v nórskom Lillehammeri, išlo však o zámenu totožnosti. Nórska prokuratúra v roku 1998 obvinila z tejto vraždy Harariho.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies