Slávny Golden Gate Bridge láka čoraz viac mladých samovrahov

NETKY.SK • 8 Október 2016, 13:31 • 2 min
Slávny Golden Gate Bridge láka čoraz viac mladých samovrahov

WASHINGTON - Most Golden Gate Bridge v kalifornskom meste San Francisco láka nielen milióny turistov z celého sveta, ale aj nemalý počet zúfalých ľudí.

slovakia

left justify in out

Vlani sa skokom z mosta zabilo 33 ľudí. Ďalších 162 osôb sa policajtom podarilo zastaviť.

 

V priemere skočia z mosta každý mesiac dvaja až traja ľudia, väčšinou mladí. "Ikonický Golden Gate Bridge v San Franciscu priťahuje čoraz viac mladých ľudí pokúšajúcich sa o samovraždu," uviedol vládny úrad spravujúci most.

 

Od roku 2002 sa počet osôb mladších ako 25 rokov, ktoré zvažovali samovražedný skok z mosta, päťnásobne zvýšil.

 

Úrad preto koncom leta začal nový projekt zameraný na prevenciu - je ním "Horúca textová linka". Esemeskovanie je neoddeliteľnou súčasťou života mladých. A esemeskovanie na horúcu linku je zároveň anonymnejšie než telefonovanie.

 

"Pre mnohých je písanie jednoduchšie. Je neosobné. Ak ľudia na krízovú linku telefonujú, môžu sa cítiť veľmi zraniteľní. Platí to najmä o mladej generácii," pre rozhlasovú stanicu NPR to uviedla Ellen Kasterová, pracovníčka krízového centra, ktoré textovú linku už dlhšie používa na pomoc drogovo závislým.

 

Vyškolená osoba s človekom v kríze komunikuje prostredníctvom esemesiek, snaží sa mu dať nádej a dôvody, prečo neskočiť. Ak sa hrozba uskutočnenia samovraždy zvýši, je kontaktovaná policajná hliadka na moste. Tá je tam prítomná neustále práve kvôli samovraždám.

 

Na moste sú nainštalované informačné tabule nabádajúce každého, kto zvažuje samovraždu, aby zatelefonoval alebo napísal správu na číslo krízovej linky. Podľa psychológov väčšina z tých, ktorí si skok napokon rozmyslia, je neskôr šťastná, že tak urobila. Z tých, ktorí skočia, prežije pád podľa údajov televízie NBC len jedno percento. Väčšina z nich hovorí, že zoskok ľutovali približne v strede pádu alebo ešte skôr.

 

Najistejšou ochranou pred skokmi z mosta by bola záchranná sieť. Tá je v plánoch už niekoľko rokov, ale realizáciu úrady stále odkladajú pre technickú náročnosť a nemalé náklady. Úrad pre správu mosta ich odhadol na 76 miliónov dolárov.

 

Išlo by o prvú inštaláciu takej veľkej horizontálnej siete na dôležitom moste v Spojených štátoch. Most je dlhý 2,7 kilometra a je vo výške 67 metrov nad hladinou.

 

Od roku 1937, keď most otvorili, sa stal posledným navštíveným miestom pre 1 700 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies