Slávnosťou Krista Kráľa sa končí cirkevný rok v rímskokatolíckej cirkvi

NETKY.SK • 22 November 2015, 09:45 • 2 min
Slávnosťou Krista Kráľa sa končí cirkevný rok v rímskokatolíckej cirkvi

BRATISLAVA - Slávnosťou Krista Kráľa sa v dnešnú nedeľu končí cirkevný rok v rímskokatolíckej cirkvi. Už o týždeň – 29. novembra - veriaci tejto cirkvi, podobne ako evanjelici a ďalší kresťania, oslávia prvú adventnú nedeľu, začiatok nového cirkevného roka a obdobia duchovnej prípravy na slávenie Vianoc.

slovakia

left justify in out

Sviatok Krista Kráľa zaviedol pápež Pius XI. a stanovil preň pôvodne poslednú októbrovú nedeľu. Prvýkrát sa nedeľa Krista Kráľa slávila na konci Svätého roku 1925. Bola spojená s modlitbami a poklonami, ktoré mali v srdciach veriacich vzbudzovať túžbu a predsavzatia naprávať svoj život, aby Krista lepšie prijímali za svojho pána a kráľa. Liturgickou reformou po Druhom vatikánskom koncile bol tento sviatok povýšený na slávnosť, čiže najvyšší stupeň slávenia a preložili ho na poslednú 34. cezročnú nedeľu v liturgickom roku.

 

Slávnosť Krista Kráľa kresťanom každoročne pripomína, že Kristus je "Alfa a Omega, Počiatok i Koniec". Aj keď je táto slávnosť v liturgickom kalendári pomerne nová, má pevný základ v Modlitbe Pána - " ...príď kráľovstvo Tvoje..."

 

V kresťanskej ikonografii je Kristus Kráľ obvykle vyobrazený so žezlom v ruke, zväčša v podobe kríža. Kríž i samotné slovo žezlo vyjadruje službu. Kristus Kráľ nevlastní žezlo pyšnej moci, ktorou by druhých zrážal a ponižoval, ale žezlo služby, ktorým druhých podopiera a dvíha a túto skutočnosť si veriaci pripomínajú v dnešný sviatok.

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies