Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov nepokazil vietor ani hmla

NETKY.SK • 26 Júl 2010, 07:00 • 2 min
Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov nepokazil vietor ani hmla

Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov nepokazil vietor ani hmla

slovakia

left justify in out

img

Dejiny Slovákov a Čechov sú spoločné už desiatky rokov, a tak je dobré, že sa spolu stretávajú na spoločných slávnostiach na Veľkej Javorine. Pre TASR to povedal predseda parlamentu Richard Sulík po tom, ako po hymnách oboch krajín v podaní Mužského speváckeho súboru z Kunovíc položil kyticu kvetov k Pamätníku česko-moravsko-slovenskej vzájomnosti.
Predsedníčka poslaneckej snemovne ČR Miroslava Němcová je presvedčená, že rozdelenie bývalého Československa nenarušilo dobré vzťahy medzi oboma národmi. "Naopak, v zložitom svete, v ktorom žijeme, a v Európe riešiacej veľké problémy sa ukáže, aké je dôležité mať dobrých priateľov," dodal Němcová.
Podľa predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Pavla Sedláčka siaha tradícia stretávania sa dvoch bratských národov na Veľkej Javorine do roku 1840 a podobné stretnutia sú dôležité aj pre súčasnú generáciu.
"Slávnosti bratstva Čechov a Slovákov sú príkladom toho, že naše národy sa potrebujú stretávať. Na podobných akciách riešime aj mnoho spoločných problémov. Koncentrujeme svoje sily so Zlínskym krajom aj preto, že máme v rámci cezhraničnej spolupráce mnoho spoločných projektov," dodal Sedláček.
Tradične výbornú atmosféru Slávnostní bratstva Čechov a Slovákov na Veľkej Javorine nepokazilo ani výnimočne nepriaznivé počasie - dážď, silný vietor a hmla, ktorá sa dala doslova krájať.
V kultúrnom programe sa predstavili folklórne i country zoskupenia z oboch strán štátnej hranice, čoraz väčšiu obľubu medzi stovkami účastníkov slávností si získava aj prezentácia a predaj ľudovoumeleckých výrobkov. Na svoje si vďaka desiatkam stánkov s občerstvením prišli i gurmáni a milovníci tekutých darov zeme.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies