Slávna Maracana opäť otvorí svoje brány

NETKY.SK • 26 Apríl 2013, 16:24 • 2 min
Slávna Maracana opäť otvorí svoje brány

RIO DE JANEIRO - V sobotu 27. júla bude po dva a pol roku znova slúžiť svojmu účelu juhoamerická futbalová katedrála - Maracana. Na svetoznámom štadióne v Riu de Janeiro sa mali v stredu oficiálne skončiť stavebné práce.

slovakia

left justify in out

Rekonštrukcia, ktorú narušil štrajk robotníkov či tohtoročné záplavy, stála 448 miliónov amerických dolárov (345 miliónov eur). Stále nie je celkom dokončená, hotové sú iba vnútorné priestory. Na úpravách zovňajšku sa stále pracuje. Ruch v okolí však nezabráni tomu, aby v sobotu na trávnik vybehli v exhibičnom zápase tímy vedené legendami brazílskeho futbalu Ronaldom a Bebetom. Zahrajú si v nich aj stavbári, ktorí sa podieľali na premene štadióna. "Je to náš spôsob, ako im vyjadriť vďaku. Bude to prvé podujatie, iba pre robotníkov a ich rodiny," oznámil na nedávnom európskom obchodnom fóre Soccerex v Manchestri minister športu štátu Rio de Janeiro Andre Lazaroni.

Stará Maracana bola držiteľkou svetového rekordu v návšteve futbalového zápasu, veľké brazílske sklamanie vo finále svetového šampionátu 1950 s Uruguajom na ňom prežívalo 199 000 - 205 000 divákov. Po rekonštrukcii bude kapacita "iba" 80-tisíc miest.

"Opätovným otvorením Maracany sa do Ria de Janeiro vracia futbal. Kým bola zatvorená, Cariocas boli ako siroty," vyhlásil bývalý brazílsky reprezentant Zico.

Pôvodne mali novú podobu Maracany oficiálne predstaviť zástupcom Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) vo februári, ale prezentáciu odložili na 24. máj. Ostrá skúška je na programe 2. júna, keď sa tu uskutoční prípravný zápas medzi domácim výberom a Anglickom. Premiéra v rámci Pohára konfederácií nastane 16. júna súbojom medzi Mexikom a Talianskom. Maracana bude dejiskom finále majstrovstiev sveta 2014.

Plány samosprávy odovzdať štadión do súkromnej správy sa stretli s odporom verejnosti. V polovici apríla, keď uchádzači o 35-ročnú koncesiu odovzdávali svoje návrhy, sa konala demonštrácia pred sídlom úradov štátu Rio de Janeiro. Do súťaže sa prihlásili len dve konzorciá - Maracana S.A a Rio Sporting and Cultural Complex Consortium, hoci na technickú návštevu štadióna sa dostavilo 21 spoločností. Víťaz musí investovať 300 miliónov dolárov do úprav okolia objektu a ročne platiť štátu 2,25 milióna USD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies