Slavia Capital sa bráni: Beblavý o transakcii s ŠPF zavádza

NETKY.SK • 6 Apríl 2016, 17:37 • 2 min
Slavia Capital sa bráni: Beblavý o transakcii s ŠPF zavádza

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý v súvislosti s transakciou medzi investičnou skupinou Slavia Capital a Študentským pôžičkovým fondom (ŠPF) zavádza.

slovakia

left justify in out

Tvrdí to v reakcii na jeho dnešné vyhlásenia hovorca Slavie Capital Peter Benčurik. Ako dodáva, Slavia Capital sa voči zavádzajúcim tvrdeniam vo veci transakcie s ŠPF, ktoré odzneli aj v médiách, dôrazne ohradzuje. „Predmetnou krátkodobou investíciou vo forme zmenky prišlo k výhodnému zhodnoteniu prostriedkov ŠPF, ktorý na transakcii zarobil,“ tvrdí vo vyhlásení hovorca Slavie Capital.


Zmenkový obchod medzi investičnou skupinou a ŠPF sa podľa Benčurika začal 16. apríla 2008 a skončil sa úplným vysporiadaním 30. novembra 2011. Dohodnutý úrok sa pohyboval od 5,5 % do 8 % v závislosti od času plynutia tejto investície.

 

„Pre porovnanie, napríklad v roku 2010 úroková miera pri vkladoch s dohodnutou splatnosťou do jedného roka podľa údajov NBS oscilovala v rozmedzí od 0,71 % do 0,95 %,“ tvrdí Benčurik. Ako dodáva, investícia bola ukončená v čase pôsobenia exriaditeľa Ľubomíra Zburína vo funkcii a úroky z tejto investície boli priebežne uhrádzané a termíny splatnosti vždy dodržané.


„Investičná skupina Slavia Capital zdôrazňuje, že nie je žiadnou nebankovkou, je licencovaným subjektom pod dohľadom NBS. Je zarážajúce, že poslancovi NR SR Miroslavovi Beblavému v prípade ŠPF investície Slavie Capital prekážajú, ale v prípade enormného benefitu jeho rodiny so skupinou Slavia Capital mu tieto investície nevadia,“ tvrdí Benčurik. Ako dodáva, celková hodnota transakcie, v ktorej bola účastníkom aj rodina poslanca Beblavého, mala podľa vtedy medializovaných informácií dosahovať 1,8 miliardy Sk, teda v prepočte takmer 60 mil. eur. Transakcia skupiny Slavia Capital s rodinou poslanca Beblavého sa uskutočnila v roku


Nezaradený poslanec Miroslav Beblavý a poslankyňa za OĽaNO-NOVA Veronika Remišová dnes vyzvali premiéra Roberta Fica a predsedu SNS Andreja Danka, aby odvolali z funkcie ministra školstva Petra Plavčana. Opozičný poslanec pripomenul, že Plavčan v rokoch 1997 až 2010 pôsobil buď v Rade ŠPF, alebo v dozornej rade fondu respektíve v rade fondu pre začínajúcich učiteľov. Beblavý za najväčšie pochybenie Plavčana považuje, že ŠPF požičal 5,5 milióna eur v rozpore so zákonom nebankovej spoločnosti Slavia Capital, a to v čase, keď bol predsedom Rady ŠPF Plavčan, pričom jeho manželka v tom čase bola členkou predstavenstva Slavie Capital.

 

Študentský fond podľa Beblavého konal v rozpore so zákonom, ide aj o ukážkový konflikt záujmov. Fond podľa opozičného poslanca požičal Slavii Capital peniaze za nižší úrok, aký vtedy ponúkali banky na trhu, čím súkromnej firme „daroval“ pol milióna eur, ktorý Slavia ušetrila oproti tomu, ako keby si požičala peniaze z banky.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona