Vedci prišli na spôsob, ako efektívne odstraňovať karcinogény z jedla.
Slaninka, klobásky, veľkonočné šunky... Dobroty, ktoré sa v nadchádzajúcom sviatočnom období vyskytnú vo väčšine domácností. Sú síce chutné, no vieme, že nie veľmi zdravé, a to nielen pre ich vysokú kalorickú hodnotu. Ide o produkty, ktoré prešli procesom údenia a ten v nich okrem príjemnej dymovej arómy zanechal aj karcinogénne látky. Z tohto dôvodu sa im mnohí vyhýbajú. Čoskoro si ich však budú môcť dopriať bez obáv. Aspoň z času na čas.
Na tohoročnom stretnutí Americkej chemickej spoločnosti vedci predstavili svoj nový objav. Vďaka filtru, ktorý sa bežne využíva v automobilovej výrobe sa im podarilo množstvo karcinogénov v údeninách zredukovať až o 93 percent!
Na odstránenie škodlivín z dymu, ktorý sa používa na údenie mäsa, použili výskumníci zeolitový filter. Samozrejme, nie presne ten, ktorý sa montuje do automobilov, museli ho mierne upraviť. Pomocou neho sa im podarilo odstrániť benzopyrén, látku spôsobujúcu rakovinu. Táto metóda je doposiaľ najúspešnejšia v rámci redukcie nebezpečných splodín v dyme používanom v potravinárskom priemysle.
Vzorky mäsa údené novou metódou dali na porovnanie profesionálnym degustátorom. Tí uviedli, že v chuti jedla upraveného zdravšou metódou je výrazný rozdiel. Mäso je vyvážené, zatiaľ čo vzorka upravená tradičným spôsobom chutí ako „popolník štipľavého dymu“.