Slalommedailová logika je v Zuzulovej postupke, číha aj Vlhová

NETKY.SK • 17 Február 2017, 11:37 • 2 min
Slalommedailová logika je v Zuzulovej postupke, číha aj Vlhová

ST. MORITZ - Keby sa športové zápolenia vždy skončili logickými výsledkami, tak by sa slovenské zjazdové lyžovanie tešilo v sobotu z prvej slalomovej medaily na MS.

slovakia

left justify in out

Vôbec z prvej v klasickej individuálnej súťaži. Vo švajčiarskom St. Moritzi by vyhrať mala suverénna Američanka Mikaela Shiffrinová a ďalšie dva kovy by si mali rozdeliť Češka Šárka Strachová so Slovenkou Veronikou Velez-Zuzulovou. Jedna vďaka rokmi overenému kumštu gradovania formy a odolnosti na vrcholných podujatiach. Druhá tiež vďaka lyžiarskemu majstrovstvu, súčasnej skvelej fazóne a postupkovej logike.

 

Lenže favoritiek so (sub)logickými faktormi je viac, predovšetkým Švajčiarka Wendy Holdenerová, Švédka Frida Hansdotterová i ďalšia Slovenka Petra Vlhová. Áno, v sobotňajšom predposlednom dni svetového šampionátu, v ženskom slalome (9.45/13.30) bude mať Slovensko dve horúce želiezka v ohni. Na štart sa síce možno postaví plná kvóta štyroch pretekárok (Tereza Jančová a Klaudia Nemcová podľa ich výsledkov v piatkovej kvalifikácii), no s reálnymi výkonnostnými ambíciami len obe elitné reprezentantky.

 

Veronika Velez-Zuzulová dosiahla pred dvoma rokmi štvrtým miestom svoj životný výsledok na MS, na medailu jej chýbalo 17 stotín. V druhom kole na autorskom kurze svojho otca Timoteja Zuzulu zašla najlepší čas. Zlato v americkom Beaver Creeku pri Vaile získala a titul obhájila miestna rodáčka Shiffrinová pred Hansdotterovou. Bronz si vybojovala Strachová. Velez-Zuzulová sa tesne za pódium posunula z desiateho miesta po prvom kole. Dnes už 32-ročná služobná veteránka svetového slalomu preskákala aj na vrcholných podujatiach všeličo. Na šampionátoch a zimných olympiádach bola od roku 2001 celkovo 12-krát, jedny MS vynechala pre zranenie, na ďalších po zranení v dejisku napokon súťažne nevystúpila. Prvé tri slalomy na majstrovstvách nedokončila, ale od roku 2007 v štyroch slalomových štartoch ťahá pozoruhodnú "postupku" - 13., 10., 7. a 4. miesto.

 

Už pri dvoch predchádzajúcich šampionátových výsledkoch mala medailovú formu a do tretice sa cenný kov - na ňou deklarovaných posledných MS - priam pýta: "Teraz už pôjdem len hop alebo trop. V sobotu sa budem snažiť užiť si to. Dám do toho maximum, to môžem povedať, ale ako to dopadne, o tom sa nedá teraz príliš hovoriť."

 

Zuzulovej "spoluhráčka" zo svahov Svetového pohára je o športovú generáciu mladšia, ale vo veku 21 rokov patrí k najlepším slalomárkam sveta. Už druhú sezónu. V tej predchádzajúcej (2014/15) Petra Vlhová na MS vo Vaile išla v druhom kole slalomu až po najlepšej tridsiatke, vyšla mimo stopy, v cieli jej na predbežnom 26. mieste namerali stratu 13,47 s a v celkovom poradí sa napokon prepadla na 44. miesto. Medzitým sa posunula do iných pretekárskych rozmerov, spoznala chuť víťazstva v pretekoch SP a štvrtkovým 8. miesto v obrovskom slalome len demonštrovala, že je vysoko nielen perspektívou, ale aj súčasnou fazónou: "Samozrejme každá chce medailu a v prvej sedmičke o to viac. Všetky budú bojovať naplno a aj ja pôjdem na maximum. Nech sa stane, čo sa stane. Špeciálne sa však na to nepripravujem, robím to, čo vždy a keď to vyjde, tak to bude fajn. Spokojná budem, ak v oboch jazdách podám dobrý výkon. Kopec sa mi nezdá byť ťažký, ale v podstate niekedy ľahšie sú pre pretekárky akosi náročnejšie. Je tam rovina, na tom pracujeme, lebo tie roviny sú moja slabšia stránka. Tak uvidíme, dúfam, že bude dobrá trať i počasie."

 

Pre elitné slovenské slalomárky poskytla nečakanú ale vhodnú vzpruhu utorňajšia historická strieborná medaila v súťaži tímov. "Ja to už beriem tak, že aj po tých víťazstvách vo Svetovom pohári je každý ďalší úspech čerešnička na torte. Všetko čo prichádza, je bonus, preto si to užívam a tak to aj beriem. Je pravda, že medaila mi chýbala, ale teraz ju už mám a už mi ju nikto nezoberie," zdôraznila Velez-Zuzulová, ktorej naposledy stupienok k pódiovému umiestneniu zahatala svojou piatou medailou z vrcholných podujatí Šárka Strachová. Češka, slávna pod priezviskom Záhrobská už pred šampionátom v USA vlastnila kompletnú kolekciu z MS plus bronz zo ZOH.

 

Zuzulovej česká vrstovníčka je živý prototyp pretekárky, ktorá sa vie perfektne pripraviť a aj koncentrovať na "jednorázové" súťaže a takmer vždy dosiahnuť viac, ako by jej predurčovala výkonnosť v danej sezóne Svetového pohára. Aj vo svojich dvoch kritických zimách, ovplyvnených rodinnými, zdravotnými i materiálovými problémami, sa dokázala umiestniť v prvej desiatke vrcholného slalomu (MS 2013 a ZOH 2014). V tejto sezóne bola síce iba raz na pódiu ale jazdila konštantne a spoľahlivo a v ostatných šiestich slalomoch sezóny SP sa zmestila do prvej desiatky. Celý tento zhutnený historicko-aktuálny profil ju radí medzi veľké favoritky na medailu.

 

Tou najväčšou je ale samozrejme Mikaela Shiffrinová, víťazka 5 zo 7 súťaží. Hoci raz vypadla a raz nestačila na Hansdotterovú a pri niektorých víťazstvách musela naprávať jazdecké chyby, má tiež silnú "hlavu". Veď na troch uplynulých vrcholných jednorázovkách vždy vyhrala, dvakrát na MS a raz na ZOH. Shiffrinová, Velez-Zuzulová, Holdenerová, Hansdotterová, Lösethová, Vlhová, Strachová - také je poradie v slalome SP a také je bez poradia zloženie tucta pretekárok, ktoré by mali Shiffrinovej najviac sťažiť cestu za tretím titulom majsterky sveta.

 

Veronika Velez-Zuzulová na vrcholných podujatiach:

MS 2001 - 34. obrovský slalom, nedokončila 1. kolo slalomu

ZOH 2002 - nedokončila 1. kolo slalomu, 32. obrovský slalom

MS 2003 - neštartovala pre zranenie

MS 2005 - diskvalifikovaná v cieli 1. kola slalomu

ZOH 2006 - 15. kombinácia, 22. slalom

MS 2007 - 9. superkombinácia, 21. obrovský slalom, 13. slalom

MS 2009 - zranila sa v dejisku, neštartovala

/ME 2009 - 1. v halovom slalome - mimo rámcov FIS/

ZOH 2010 - nenastúpila na 2. kolo obr.slalomu (34. po prvom),

10. slalom

MS 2011 - 15. obrovský slalom, 10. slalom

MS 2013 - 7. slalom

ZOH 2014 - neštartovala pre zranenie

MS 2015 - 4. slalom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona