Slalomár Matt dal na záver kariéry súperom mat

NETKY.SK • 23 Február 2014, 09:31 • 2 min
Slalomár Matt dal na záver kariéry súperom mat

ČERVENÁ POĽANA - Adam Žampa a Marcel Hirscher chvália Anteho Kosteliča, ale viacerí ho kritizujú za 2. kolo slalomu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Lepší koniec kariéry si rakúsky slalomár Mario Matt nemohol želať. Majster sveta z rokov 2001 a 2007 roky čakal na olympijský úspech a ten sa dostavil krátko pred jeho 35. narodeninami. Zatiaľ čo ženský slalom na ZOH v Soči priniesol historicky najmladšiu šampiónku Mikaelu Shiffrinovú, mužský slalom ovládol najstarší víťaz Mario Matt.

"Bolo to ako zlé šoférovanie, pravá katastrofa, ale nejako som to ustál do cieľa," reagoval nový olympijský víťaz Matt na svoju druhú jazdu. Mal na mysli najmä skutočnosť, že sa jazdilo na ťažkom jarnom snehu a trať sa s pribúdajúcimi pretekármi čoraz viac rozbíjala. Z prvého kola mal Matt pred favorizovaným krajanom Marcelom Hirscherom náskok 1,28 s a napokon vyhral o 28 stotín.

"Vlani na majstrovstvách sveta som veľmi chcel vyhrať. Bol som nervózny a nakoniec bol z toho bronz. Teraz som si vravel, že si len tak pôjdem zalyžovať a uvidí sa. Nechcel som sám seba dostať pod tlak. Na olympijských hrách sa mi v minulosti nedarilo. V roku 2002 v Salt Lake City som sa pred začiatkom slalomu zranil, o štyri roky neskôr v Turíne som vypadol a o ďalšie štyri roky vo Vancouveri som ani nebol. Teraz to konečne vyšlo," vravel natešený Matt pre rakúske médiá.

Aj on sa pridal ku kritikom náročnej trate, ktorú v 2. kole postavil chorvátsky tréner Ante Kostelič a na ktorej si v záverečnom vabanku vylámali zuby viacerí favoriti. Druhé kolo nedokončili Švéd André Myhrer, Nemec Felix Neureuther, Američan Ted Ligety, Francúzi Jean-Baptiste Grange a Alexis Pinturault, ale aj obhajca olympijského zlata z Whistleru Talian Giulio Razzoli. Z najlepšej osmičky prvého kola sa konca pretekov nedočkalo až päť slalomárov. "Bolo to na hranici toho, čomu sa hovorí nešportové správanie. Trať bola postavená tak, aby z nej vyťažil syn Anteho Kosteliča. V globále to bolo v duchu pravidiel, ale niečo iné je etika, ktorá dostala na frak," posťažoval sa Ted Ligety, olympijský šampión v obrovskom slalome. Francúz Alexis Pinturault síce priznal, že pravidlá povoľujú aj postavenie takejto náročnej trate, nejde mu však do hlavy niečo iné.

"Ako je možné, že oba slalomy na olympijských hrách staval ten istý tréner chorvátskej reprezentácie?" spýtal sa Pinturault. 

V rámci olympijského informačného servisu poukázal na to, že okrem 2. kola špeciálneho slalomu Ante Kostelič staval aj trať slalomového kola v rámci mužskej superkombinácie. Zatiaľ čo jeho syn Ivica v superkombinácii vybojoval striebro, v slalome mu jeho výkon stačil len na 9. miesto. "Sme zvyknutí na náročne postavené bránky na trati, ale toto bolo príliš. Ja som mal šťastie, že som dokončil," pridal názor víťazný Matt.

 

Inak sa na druhé kolo sobotňajšieho slalomu pozerá slovenský reprezentant Adam Žampa. Po azda životnom výkone a najrýchlejšom čase zo všetkých aktérov sa posunul z 26. na 6. miesto a dosiahol v najtočivejšej disciplíne životný úspech. "Ďakujem Kosteličovcom, že som mohol s nimi trénovať a že som sa mohol dobre pripraviť na takúto náročnú trať," povedal Žampa. Podobne pozitívne reagoval aj strieborný medailista Marcel Hirscher, úradujúci majster sveta v tejto disciplíne. "Keď som videl ako je postavené 2. kolo, tušil som, že mám šancu na medailu. Nakoniec ju mám a ďakujem za to Antemu Kosteličovi," povedal Hirscher, ktorému patrilo po 1. kole až deviate miesto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies