Sladovňa Heineken v Hurbanove denne spracuje 360 ton sladovníckeho jačmeňa

NETKY.SK • 16 Marec 2017, 14:43 • 2 min
Sladovňa Heineken v Hurbanove denne spracuje 360 ton sladovníckeho jačmeňa

BRATISLAVA - Sladovňa spoločnosti Heineken Slovensko v Hurbanove ročne spracuje 140 tisíc ton sladovníckeho jačmeňa, pričom 75 % z tohto objemu pochádza z domácich zdrojov. Podľa generálneho riaditeľa spoločnosti Odina Goedharta je zámerom firmy naďalej podporovať slovenských pestovateľov jačmeňa s cieľom pokryť čo najväčší podiel výroby sladu z domácich zdrojov.

slovakia

left justify in out

Ako ďalej informovala spoločnosť, sladovňa spracuje denne v priemere 360 ton sladovníckeho jačmeňa, z ktorého sa vyrobí 304 ton svetlého sladu plzenského typu. Približne 15 % celkového vyrobeného sladu spracuje hurbanovský pivovar na výrobu pív zo svojho portfólia, zvyšných 85 % smeruje na export.

Slad z Hurbanova sa vyváža do šestnástich pivovarov v ôsmich európskych krajinách a vyrába sa z neho 35 rôznych značiek pív v celkovom objeme sedem miliónov hektolitrov ročne. Z pohľadu objemu produkcie sladu je tak sladovňa v Hurbanove treťou najväčšou sladovňou v rámci koncernu Heineken celosvetovo.

Podľa ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriely Matečnej zohráva sladovňa v Hurbanove významnú úlohu v slovenskej ekonomike. "Cieľom nášho rezortu je podporovať spracovateľské kapacity u nás doma. Tak aby sme pridanú hodnotu vytvárali v maximálnej možnej miere na Slovensku,“ vyhlásila Matečná. Podľa nej má Slovensko výborné pôdno-klimatické podmienky na pestovanie kvalitného sladovníckeho jačmeňa.

"V roku 2016 bolo zasiatych 115 400 hektárov jačmeňa, pritom sladovne na Slovensku by na naplnenie ročných kapacít výroby sladu z domácich zdrojov potrebovali aspoň 145 tisíc hektárov. Deklarovaný potenciál od odberateľov tu teda jednoznačne je. Je preto potrebné, aby naň reflektovali a rokovali so spracovateľmi aj naši poľnohospodári,“ uzavrela ministerka.

Heineken Slovensko je súčasťou pivovarníckej skupiny Heineken N.V. Do portfólia spoločnosti patria pivá značky Heineken, Zlatý Bažant, Corgoň a Kelt. Od roku 2015 spoločnosť vyrába aj cider Strongbow, ktorý dodáva na trhy strednej a východnej Európy. 
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies