Slabý rubeľ negatívne ovplyvnil nemecký vývoz do Ruska

NETKY.SK • 20 Máj 2014, 12:25 • 2 min
Slabý rubeľ negatívne ovplyvnil nemecký vývoz do Ruska

BERLÍN - Nemecký export do Ruska v prvom kvartáli oslabil o 13 %. Dôvodom poklesu bol prudký prepad v segmentoch automobilov a strojov a zariadení, ktorý ovplyvnil slabý ruský rubeľ.

slovakia

left justify in out

Ten v dôsledku krízy na Ukrajine poklesol vo februári a v marci na rekordné minimá. Slabší rubeľ tlačí cenu tovarov pre ruských dovozcov nahor. Podľa národného štatistického úradu poklesol nemecký export o 1,1 mld. eur na 7,6 mld. eur. V prvých troch mesiacoch tohto roka sa celkový rast nemeckého exportu znížil na 3,1 %.

 

Vývoz strojov a zariadení do krajiny, ktorá je jedenástym najväčším obchodným partnerom Nemecka, klesol medziročne o 19 %. Export osobných a nákladných automobilov oslabil o 18 %. Vývoz tovarov druhej najväčšej krajiny v eurozóne do Ukrajiny zaznamenal v prvom štvrťroku ešte väčší prepad ako s Ruskom, a to o 26 % na 967 mil. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona