Slabšie euro sa môže podpísať pod zdraženie niektorých tovarov

NETKY.SK • 8 Január 2015, 09:11 • 2 min
Slabšie euro sa môže podpísať pod zdraženie niektorých tovarov

BRATISLAVA - Zdraženie dovážaných tovarov, akými sú autá či lieky, ako aj zhodnotenie úspor uložených v amerických dolároch. Toto môže podľa analytikov spôsobiť pokračujúce oslabovanie eura voči doláru.

slovakia

left justify in out

"Najviditeľnejšie sa slabšie euro voči doláru premietne do cien tých tovarov a služieb, ktoré sa do eurozóny, a teda aj na Slovensko dovážajú z 'neeurového' zahraničia a vyrovnávacou menou je na základe zmlúv zelená bankovka. Importéri sa slabšiemu euru teda nepotešia, keďže im predraží vstupy nakupované v zahraničí," skonštatovala pre TASR analytička Poštovej banky Dana Vrabcová.

 

Slovensko spomedzi krajín mimo Európskej únie najviac obchoduje s Ruskom, Južnou Kóreou, Čínou a USA. Vrabcová pripomína, že z prvých troch krajín sa viac tovarov dováža, než sa do nich zo Slovenska vyváža. Naopak, aktívne Slovensko obchoduje so Spojenými štátmi americkými.

 

Podľa Vrabcovej sa z USA na Slovensko v najväčšej miere dovážajú najmä osobné automobily. "Práve ceny automobilov dovážaných z USA by tak mohli v eurozóne i na Slovensku výrazne vzrásť. Ak by sa do cien tovarov dovážaných z USA premietlo oslabenie eura v plnej výške, mohli by v dohľadnej dobe zdražieť rádovo o 10 až 15 %. O toľko sa totiž euro voči doláru oslabilo len za ostatný polrok," vyčíslila analytička.

 

Okrem áut sa však na Slovensko dovážajú aj lieky alebo uhlie. "Najmä vyššie ceny liekov, ktoré by časom mohlo slabé euro priniesť, by tak mohli potrápiť mnohých pacientov a spotrebiteľov. A to najmä tých, pre ktorých predstavujú výdavky na lieky nemalú záťaž a odkrajujú z peňaženiek veľký kus koláča," tvrdí Vrabcová.

 

Slabšie euro ale nie je zlou správou pre sporiteľov, ktorí majú časť peňazí v bankách uložených v dolároch. "Platí totiž, že ak má Slovák časť úspor uložených v amerických dolároch, tak v prípade oslabenia eura sa jeho úspory v prepočte do eur zhodnocujú," doplnila analytička.

 

Pokles kurzu spoločnej európskej meny je aj v prospech európskych exportérov. "Tí sa stanú konkurencieschopnejšími, keďže ich produkty budú na medzinárodných trhoch lacnejšie, čo by mohlo čiastočne prispieť k rýchlejšiemu ekonomickému rastu menovej únie, a teda aj Slovenska," myslí si analytik J&T Banky Stanislav Pánis. Slabšie euro by pritom nemuselo podľa neho výrazne negatívne ovplyvniť spotrebiteľa ani vzhľadom k nižším nákladom na energie.

 

Kurz eura stráca na sile už od minulého roka. "Euro sa oslabilo voči doláru od minuloročných maxím o vyše 15 %, keď kleslo z úrovne takmer 140 dolárových centov na aktuálnych necelých 119 dolárových centov. Za celý uplynulý rok stratilo euro voči doláru približne 12 %, teda najviac od roku 2005," priblížil Pánis.

 

Analytici v dlhodobom horizonte očakávajú ďalší pokles kurzu. Skomplikovať vývoj meny by mohli predčasné parlamentné voľby v Grécku. Pre eurozónu je totiž rizikom, že ich vyhrá tamojšia politická strana Syriza, ktorá odmieta úsporný program. Objavili sa preto špekulácie, že Grécko by mohlo po voľbách opustiť eurozónu. "Negatívny vývoj v tomto smere má potenciál zatlačiť euro nadol. Pokiaľ ale situácia okolo Grécka ustane, napríklad sa krajine podarí zbankrotovať bez odchodu z eurozóny, tak sa prikláňame k názoru, že by sa situácia mohla upokojiť, nakoľko v kurze je už započítaný diametrálne odlišný vývoj politík amerického Fedu a Európskej centrálnej banky," predpokladá analytik X-Trade Brokers Kamil Boros.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies