Slabá česká koruna roztočila biznis s diamantmi

NETKY.SK • 2 Marec 2015, 14:44 • 2 min
Slabá česká koruna roztočila biznis s diamantmi

PRAHA - Česká republika doviezla v roku 2014 drahé kamene približne za 750 miliónov Kč (27,33 milióna eur), teda za dvojnásobnú sumu ako v predchádzajúcom roku.

slovakia

left justify in out

Najčastejším artiklom dovozcov boli diamanty. Podľa údajov Českého štatistického úradu sa ich doviezlo zhruba za 0,5 miliardy Kč. Slabnúci kurz koruny oproti doláru totiž hnal ceny nahor a medzi zákazníkmi vyvolal zdanie dobrej investície. Informoval o tom server E15.cz.
     

"Dopyt sa výrazne zvýšil, a to najmä po šperkoch s drahými kameňmi. Len od konca leta minulého roka do januára 2015 sa v dôsledku poklesu koruny cena kameňov aj šperkov zvýšila o 20 %," povedal šéf firmy ALO Diamonds Alojz Ryšavý. "Predajný argument o zhodnotení šperkov pôsobil na zákazníkov ako magnet," uviedol nemenovaný pražský klenotník.
     

Svetoví investori sa pritom drahokamov zbavovali. Podľa diamantového indexu IDEX sa ceny kameňov znížili v minulom roku o 7 %, čím sa nepriaznivý vývoj cien z ostatných rokov ešte prehĺbil. Svoje maximum dosiahli svetové ceny diamantov pred tromi rokmi, po štvrtinovom raste v roku 2011. Odvtedy sa prepadli takmer o pätinu.
     

Česko zažilo poslednú veľkú vlnu záujmu o drahé kamene v roku 2012, teda v situácii, keď predajcovia mohli argumentovať rýchlo rastúcimi cenami kameňov a šperkov z minulých rokov. Išlo tak o jediný rok v histórii českého drahokamového biznisu, keď sa do Česka doviezlo viac kameňov než v minulom roku.
     

Podľa expertov k popularite diamantov medzi investormi prispieva najmä vysoká úroveň zabezpečenia proti ekonomickej neistote. "Vývoj trhu v posledných rokoch ukázal, že táto komodita si omnoho lepšie drží svoju hodnotu než napríklad zlato," tvrdí Alojz Ryšavý z ALO Diamonds. V stávke na kamene je však potrebné rešpektovať jeho podobu, ktorá je práve v kurze. "Napríklad hodnota diamantov s guľatým brusom, briliantov patričnej farby a čistoty s hmotnosťou nad jeden karát vzrástla za posledný rok takmer o 10 %," dodal Oldřich Buganský zo spoločnosti Optima Diamant.
     

Podľa šperkárov prispieva k záujmu o kamene aj rastúca konkurencia z ázijských krajín, ktoré stále viac vyvážajú lacnejšie zlaté šperky. Ako však dodal Buganský, upadá aj česká klenotnícka tradícia, ktorú úspešne nahrádza lacnejšia práca z Ázie. Okrem veľkých ekonomík ako India alebo Čína sa presadzuje aj Thajsko.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies