SLA nebude robiť pretekárom prekážky, stanovy bude riešiť vo štvrtok

NETKY.SK • 23 Január 2017, 15:01 • 2 min
SLA nebude robiť pretekárom prekážky, stanovy bude riešiť vo štvrtok

Poprad - Slovenská lyžiarska asociácia (SLA) sa na pondelňajšom zasadnutí predsedníctva v Poprade uzniesla na niekoľkých bodoch a vyšla tak v ústrety Veronike Velez-Zuzulovej a Petre Vlhovej ohľadom problematického štatútu reprezentanta, ktorý v pôvodnom znení obe pretekárky odmietli podpísať. SLA im tak nebude robiť prekážky v prebiehajúcej sezóne. Vedenie asociácie ďalej chce pokračovať s transparentným zverejňovaním všetkých finančných zdrojov a odmietlo sa podieľať na "politických hrách".

slovakia

left justify in out

Predsedníctvo SLA tak reagovalo na spory s lyžiarkami a taktiež minulotýždňový zásah predsedu Národnej rady SR Andreja Danka, ktorý informoval o tom, že vedenie asociácie ešte stále neupravilo svoje stanovy podľa novely zákona o športe a pohrozil mu zastavením financovania.

 

"V prípade štatútu reprezentanta na prebiehajúcu sezónu 2016/2017 predsedníctvo SLA berie na vedomie návrh zástupcov reprezentantiek Veroniky Velez-Zuzulovej a Petry Vlhovej. V praxi to znamená, že pre pretekárov aktuálna sezóna pokračuje a my im v nej úprimne držíme palce. Predsedníctvo SLA sa zároveň zhodlo na tom, že je pripravené vstúpiť do rokovaní o podpise štatútu reprezentanta na nasledujúcu sezónu v apríli 2017 a bude v prípade každého jedného reprezentanta trvať na jeho podpise ešte pred začiatkom sezóny. Sme pripravení rokovať s každým individuálne, načúvať ich návrhom a hľadať riešenie prijateľné pre všetkých," uvádza sa v stanovisku SLA, ktoré predstavitelia asociácie zaslali TASR.

 

Vedenie zväzu čaká už vo štvrtok (26. januára) rokovanie so zástupcami Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, na ktorom by mohli vyriešiť problém so stanovami. "Budeme pozorne počúvať. Po rokovaní uvidíme, ako ďalej. Ak by nám mali zastaviť financovanie, budeme sa musieť začať správať ako komerčný subjekt," uvádza sa ďalej v stanovisku SLA.

 

SLA reagovala aj na minulotýždňové stretnutie Danka s Velez-Zuzulovou, jej otcom a otcom Vlhovej a uviedlo, že sa nechce nechať vtiahnuť do "politických hier". "Predsedníctvo odmieta zúčastňovať sa politických hier, ktoré v posledných dňoch rozohrali niektorí politici s cieľom vytĺkať zo situácie politické body."

 

Vedenie asociácie opäť zdôraznilo, že funguje transparentne a v tomto štýle bude pokračovať aj ďalej. "V roku 2017 bude SLA pokračovať s transparentným zverejňovaním všetkých finančných zdrojov, s ktorými jednotlivé úseky v rámci SLA narábajú. Dnes si verejnosť môže do detailov prezrieť, odkiaľ a kam putuje každý jeden cent. Každý športový úsek má transparentný účet. Slovenská lyžiarska asociácia a všetky jej úseky chcú a budú pod verejnou kontrolou," píše sa v stanovisku.

 

Spor vedenia organizácie s lyžiarkami sa vyhrotil koncom minulého roka. Predsedníctvo SLA žiadalo lyžiarskych reprezentantov, aby podpísali štatút reprezentanta do 27. decembra, Zuzulová i Vlhová pritom boli v tom čase pretekársky vyťažené a zároveň nesúhlasili s podmienkami takejto zmluvy. Na ich stranu sa postavil aj chodecký olympijský víťaz a Športovec roka 2016 Matej Tóth v mene celej komisie športovcov Slovenského olympijského výboru (SOV).

 

Olympijský výbor sa zároveň ponúkol ako mediátor v spore a 11. januára prebehlo na jeho pôde stretnutie SLA i otcov oboch špičkových slovenských reprezentantiek. Oba tábory sa zhodli, že je potrebné, aby športovci mohli bezproblémovo dokončiť naplno rozbehnutú súťažnú sezónu a zároveň, aby sa po jej skončení mohli systémovo nastaviť vzťahy medzi SLA a reprezentantmi do budúcnosti. Minulý týždeň prebehlo stretnutie s Dankom, na ktorom predseda NR SR a minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Peter Plavčan pohrozili zastavením financovania organizácie, pričom uviedli, že lyžiarskych reprezentantov vedia podporiť aj inou cestou.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona