Skvelú atmosféru na Szigete nepokazil ani dážď

NETKY.SK • 15 August 2014, 07:27 • 2 min
Skvelú atmosféru na Szigete nepokazil ani dážď

BUDAPEŠŤ – Ostrov slobody v maďarskej metropole sa od štvrtkového dopoludnia (14.8.) ocitol v daždi, ktorý však nepokazil atmosféru štvrtého dňa festivalu Sziget 2014. Skomplikoval trocha pohyb tisícok fanúšikov po festivalovom areáli, to však bolo všetko.

slovakia

left justify in out

Slovensko – české obsadenie otváralo na pravé poludnie program na Europa Stage. Prvými na pódiu bola slovenská dvojica Longital, po nich česká dvojica Dva.  Longital je duo,  ktoré tvorí Daniel Salontay a Shina, na scéne sú štrnásť rokov a na svojom konte majú deväť vydaných albumov. Dva je české hudobné duo, ktoré tvoria Bára a Jan Kratochvíl. Na scéne sú od roku 2006 a meno si urobili albumom Fonók v roku 2008. Napriek dažďu fanúšikovia zaplnili plochu pred pódiom pri vystúpení oboch dvojíc.     

 

Večerný program na hlavnej scéne rozbiehala anglická skupina Bastille a zvládla to na výbornú. Túto formáciu dal dohromady v Londýne spevák a skladateľ Dan Smith v roku 2010. Ďalšími členmi sú Chris Wood, William Farquarson a Kyle Simmons. Názov kapely Bastille vymyslel Dan Smith,  inšpiroval ho k tomu rovnaký dátum narodenia ako pád Bastily (14. júla).  Veľký úspech im priniesol už albumový debut Bad Blood, ktorý vydali v marci 2013. Szigetu ponúkli to najlepšie zo svojej tvorby, ku ktorej patria aj dve EP platne, nechýbali hity Bad Blood, Things We Lost In The Fire či Of The Night. Zahrali aj známy song Rhythm Is A Dancer, čo bol v roku 1992 hit formácie Snap. V závere zaznela aj ich najúspešnejšia pieseň Pompeii.   

 

Laťku úspešného večera po kapele Bastille držala aj rodená Londýnčanka Lily Allen (1985). Táto speváčka, skladateľka, muzikantka aj herečka je na hudobnej scéne od roku 2002. Prvý veľký úspech jej priniesla v júli 2006 skladba Smile, ktorá sa dostala na prvé miesto hitparády. Prvú pozíciu si zopakovala ešte dvakrát, s piesňou The Fear v roku 2008 a Somewhere Only We Know v minulom roku. Lily to vzala z opačného konca a prvý hit Smile ponúkla až v závere vystúpenia. Majiteľka rovnej desiatky piesní v singlovej TOP 40 hitparáde dala aj ďalšie známe piesne, Hard Out There, Not Fair či As Long As I Got You. Na svojom konte má tri vydané albumy, najnovší Sheezus vyšiel v máji tohto roku a dostal sa v rebríčku na prvé miesto. Lily je v auguste na cestách, už dnes koncertuje v rakúskom Sankt Pöltene a v závere týždňa na dvoch domácich festivaloch v anglickom Staffordshire  a Chelmsforde.

 

Americká hip-hopové duo Macklemore & Ryan Lewis bolo skutočným vyvrcholením štvrtkového večera (14.8.) na hlavnom pódiu Szigetu, na ich vystúpenie bolo zvedavých najviac fanúšikov z dnešnej ponuky. Dvojica z amerického Seatlle je na scéne od roku 2009, na spoločnú produkciu ich doviedol Ben Haggerty. Na svojom konte majú album The Heist, vydaný v októbri 2012 a dve EP platne, ktoré vydali v rokoch 2009 a 2010. Dvojica ponúkla energickú šou, ktorou dokázala, že ocenenie Grammy za album The Heist im právom patrí. Z neho bodovali v singlovom rebríčku skladby Can't Hold Us, Same Love, Thrift Shop a White Walls, ktoré nechýbali ani na pódiu Szigetu.

 

Festival na Ostrove slobody sa vo štvrtok (14.8.) prehupol do druhej polovice, už dnes sa očakáva vystúpenie nemeckej formácie Die Fantastischen Vier, ďalšími hviezdami budú Američan Ceelo Green, britská kapela Manic Street Preachers a americká skupina Korn.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies