Skvelé správy pre ľudí na Zemi! NASA tvrdí, že najbližších 100 rokov nás nezasiahne asteroid

NETKY.SK • 27 Marec 2021, 13:33 • 2 min
Skvelé správy pre ľudí na Zemi! NASA tvrdí, že najbližších 100 rokov nás nezasiahne asteroid

Možno nás nejaké teleso zasiahne, nebezpečný však nebude. Planéte Zem počas najbližších sto rokov nehrozí zrážka s mimoriadne nebezpečným asteroidom.

slovakia

left justify in out

 Vyplýva to zo správy, zverejnenej  Americkým Národným úradom pre letectvo a vesmír, ktorý pozáme pod skartkou NASA. Vedci skúmali planétku Apophis, o ktorej sa predpokladalo, že by v budúcnosti mohla zasiahnuť modrú planétu. Vesmírny objekt pôvodne lokalizovaný v roku 2004 však NASA ponecháva na svojom zozname možných rizík.

 

Astronómovia zo Slovenskej akadémie vied chcú svojimi meraniami prispieť k spresňovaniu dráhy, ktorá sa mení nielen gravitačnými vplyvmi Zeme a Mesiaca, ale aj vplyvom tzv. tepelného Jarkovského efektu, keď dochádza k drobnej zmene trajektórie a merateľnej zmene rotácie telesa. Viac o planétke Apophis nájdeš na tomto odkaze.

 

https://www.instagram.com/p/CLKHzVeJ8va/

Planétka Apophis sa 13. apríla priblíži k Zemi na 32-tisíc kilometrov čo astronómom umožní jej podobnejšie preskúmanie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miloš Cíbik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona