SKUTOČNÝ PRÍBEH žurnalistu, ktorý zbiera odpadky prezlečený za Ninju: „Planétu nezachránim. Ale každý môže urobiť svoje málo!“

NETKY.SK • 27 November 2021, 10:0 • 2 min
SKUTOČNÝ PRÍBEH žurnalistu, ktorý zbiera odpadky prezlečený za Ninju: „Planétu nezachránim. Ale každý môže urobiť svoje málo!“

Chceli by sme vám predstaviť zaujímavého človeka. Slovensko má vlastného Ninju, ktorý zbiera odpadky. Michal je pôvodne pekár-cukrár, ktorého bavilo písať a čítať, preto išiel študovať žurnalistiku. Urobil si dva doktoráty. Popri štúdiu pracoval ako športový redaktor v regionálnom periodiku. Pôsobil aj v štátnej tlačovej agentúre, ale napríklad aj u nás v Netkách. Nindžovskú kultúru videl naživo a veľmi ho očarila. Rád chodí oblečený aj ako samuraj.

slovakia

left justify in out

img

 

Už dlhodobo si všímal odpadky pohodené voľne na zemi či v prírode. "Vedel som a viem, že je to boj s veternými mlynmi a planétu nezachránim. Ale každý môže urobiť svoje málo."  

 

Nindžovskú kultúru videl aj naživo

Milovník kultúry krajiny vychádzajúceho slnka totiž pri návšteve japonských ostrovov videl nielen bývalé hlavné mestá Kjóto a Naru, ale aj Igu-Ueno – hlavné mesto nindžov, kde vás makety nindžov vítajú na každom rohu a je tam aj múzeum týchto bojovníkov. Pod pseudonymom Toronto Nara napísal 4 knihy: Pliaga Severného Panteonu, Noc s gejšou, Švédska šesťdesiattrojka azbierku básní o láske - Picassovo pokušenie.

 

img

 

Ako ti napadlo robiť túto aktivitu?

Keď pomôžem čo i len jednému stromu, ktorý nebude piť vodu obohatenú chuťou odpadkov, tak to bude super. Veď aj stromy, ako sa ukázalo, spolu komunikujú. Dokonca si pomáhajú. Takže cieľ nie je zachrániť planétu, to sám nedokážem. Ale dokážem vyzbierať pár štvorcových metrov odpadkov. Každý zdvihnutý papierik sa cení. Inšpiroval ma aj nebohý kamarát Ondrej, ktorý, hoci bol z iného mesta, vždy keď bol u nás na návšteve, v našom meste Banská Bystrica, zodvihol zo zeme každý papierik, okolo ktorého prešiel. Bolo mi to zahanbujúce a trápne, že si to dáme do tohto stavu, že na zemi sú odpadky a čistí nám to tu turista. O to viac ma inšpiroval založiť niečo ako ekologickú hliadku. Boli sme traja, napríklad sme očistili okolie nákupného centra. A odmena? Potajomky sme museli odniesť odpad do ich odpadových lisov. Potajomky. Hoci to bol odpad z ich tesnej blízkosti a ich návštevníci a zákazníci ho videli pri  parkovaní áut. Boli to desiatky vriec odpadu, okrem iného sme v potoku našli aj starý mixér a iné. Napokon som s nápadom pokračoval aj keď som žil vo Varšave. 

 

 

Prečo práve Ninja?

Keď sme upratovali Hrabovský potok, tak si nás všimla šéfka študijného oddelenia. Povedala, že za to, čo robíme, budeme môcť prísť na študijné hocikedy, aj mimo úradných hodín. Taká odmena študenta poteší, aj keď tohto žolíka som potom využil iba raz. No ale k otázke. Kým sme boli oblečení v civile, zväčša si ľudia ani nevšimli, že niečo také robíme. Preto ten nápad trošku sa odlíšiť. Keďže sme sa v detstve hrávali, na našom čerstvo postavenom sídlisku Sásová v Banskej Bystrici, na nindžov, sídlisko plné zostatkov panelov a iných pre chlapcov zaujímavých artefaktov, bolo rajom pre detský svet a pôda pre založenie kráľovstva nindžov. 

 

Odkiaľ máš svoju masku?

Nindžovské overaly mám dva. Jeden sa kdesi stratil pri sťahovaní, takže momentálne mám čierny, ktorý som dostal pod vianočný stromček. Video, kde som napríklad zbieral odpadky v Banskej Štiavnici, má už viac ako tisíc zhliadnutí a práve na ňom mám už nový overal. Inak po Varšave sme chodili dvaja nindžovia. V časti Praga-Południe, vo štvrti Grochów, operuje aj ďalší nindža, ktorý si hovorí Grochowski ninja. Pozýval som ho na spolupráci v zbieraní odpadkov, ale nepridal sa. On sa proste nevenuje zbieraniu smetí.

 

img

 

Kde všade sa takto pohybuješ?

Po akciách v Ružomberku a po 'tvrdom zelenom údere', tak som nazval záťahy, keď som upratoval v civile a čistil som viaceré miesta v Banskej Bystrici, nasledovala Varšava už v nindžovskom, následne Banská Štiavnica, Terany. Mrzí ma, že keď som býval v Krakove, tak prvý overal už bol stratený, a tak som sa po tomto meste UNESCO nestihol pohybovať ako japonský bojovník. Inak nindžom výrazne pomohol šógun Tokugawa, ktorý si dovtedy tajných špiónov, najímaných na špinavú robotu, vzal do služieb na cisársky dvor. 

 

 

Chcel by si niečo odkázať ostatným alebo celému svetu?

Ak sa niekto zasmeje, je to dobré, smiech lieči, najmä si tú aktivitu vďaka smiechu či úsmevu niekto všimol, a to bol cieľ. Lebo keď sa v dnešnej dobe, plnej reklám a vizuálnych vnemov, človek nejako nezvýrazní, tak si ho nevšimnú. Dvíhanie smetí zo zeme je aj dobrý tréning. Po prvé ste v prírode a po druhé robíte užitočnú fyzickú činnosť, mierne cvičíte. Nezachránime svet jedným papierikom, ale pomôžeme malému kúsku sveta. Potešíme turistu, ktorý si potom danú scenériu pozrie bez odpadku. Dobré skutky pôsobia ďalej a majú silu robiť aj reťazovú reakciu. Veď aj kamarát Ondrej dvíhal odpadky v Bystrici, hneď to vyvolalo reakciu, že ma to zahanbilo, že turista čistí moje mesto. A motivovalo. A nikdy neviete, kto sa na vás pozerá a koho v dobrom zmysle slova vyprovokujete k inému akčnému skutku. 

 

 

Možno vás zaujme: SKUTOČNÝ PRÍBEH obete pedofílie: Bola som 12-ročné neviditeľné dievča a kvôli znásilneniu chcem byť neviditeľná navždy

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona