Skúšobná prevádzka EZK by mala začať o rok

NETKY.SK • 25 August 2013, 09:37 • 2 min
Skúšobná prevádzka EZK by mala začať o rok

BRATISLAVA - Povinne sa začne elektronická zdravotná knižka používať od roku 2016.

slovakia

left justify in out

Skúšobná prevádzka Elektronickej zdravotnej knižky (EZK) by mala začať v polovici budúceho roka. Agentúru SITA o tom informoval Peter Bubla, hovorca Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI), ktoré projekt elektronizácie zdravotníctva zastrešuje. Tento termín je podľa neho daný reálnymi možnosťami zdravotných poisťovní vydať elektronický preukaz poistenca a rovnako tak závislosťou Národného zdravotníckeho informačného systému na centrálnych komponentoch eGovernmentu.

Povinne sa začne EZK využívať od začiatku roka 2016. Údaje o zdravotnom stave pacientov sa nebudú zapisovať spätne. Bubla však vysvetľuje, že od augusta tohto roka zasielajú zdravotné poisťovne do EZK údaje z účtu poistenca vrátane vykázanej zdravotnej starostlivosti, ktorá obsahuje diagnózy, lieky i zdravotné výkony. "V čase, keď sa všetci pripoja a EZK budú povinne využívať, bude v ňom približne 30-mesačná história pacienta. To je vo väčšine prípadov pre klinickú prax postačujúce," uviedol Bubla s tým, že v EZK tak budú historické údaje zo zdravotných poisťovní a aktuálne údaje z informačných systémov poskytovateľov zdravotnej starostlivosti,najmä ambulancií, lekární, laboratórií a nemocníc. 

Elektronická zdravotná knižka poskytne prístup k zdravotným záznamom pacienta v elektronickej podobe tak, aby mal zdravotník, ktorý poskytuje zdravotnú starostlivosť, aktuálne a úplné informácie o pacientovi. Obsahovať bude napríklad identifikačné údaje pacienta, pacientsky sumár, záznam o preventívnej prehliadke, o výsledku vyšetrenia spoločných vyšetrovacích a liečebných zložiek, záznam o poskytnutej ambulantnej starostlivosti či o prepustení z nemocnice. 

Zavádzanie elektronickej zdravotnej knižky kritizuje nezaradený poslanec NR SR Alojz Hlina. Vytvorenie EZK má podľa neho podliehať súhlasu pacienta, nakoľko nie všetci občania súhlasia s EKZ, pretože sa obávajú zneužitia údajov. NCZI však oponuje, že nový systém bude bezpečnejší ako ten súčasný. Navyše NCZI podotýka, že poslancom navrhovaná zmena nie je v praxi funkčná, pretože každý slovenský občan sa stáva účastníkom systému verejného zdravotného poistenia, pričom k tomuto poisteniu nedáva súhlas. 

Vytvorenie a skúšobná prevádzka EZK je súčasťou národného projektu Elektronické služby zdravotníctva, ktorý tvorí jednu z etáp zavádzania eHealth na Slovensku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies