Skupinu Rusov vyhodili z lietadla, lebo hovorili po rusky

NETKY.SK • 30 Máj 2013, 09:54 • 2 min
Skupinu Rusov vyhodili z lietadla, lebo hovorili po rusky

WASHINGTON - Skupina Rusov žijúcich v USA požiadala americkú nízkonákladovú spoločnosť Spirit o odškodnenie za minulotýždňové vyhodenie z paluby jej stroja smerujúceho zo San Diega do Las Vegas.

slovakia

left justify in out

Potvrdil to v utorok ich právny zástupca Daniel Petrov. Podľa jeho slov a informácií tamojších médií skupinu šiestich ľudí požiadali o opustenie lietadla tesne pred odletom, pričom dôvodom mal byť fakt, že hovorili po rusky. Jednou z poškodených je aj právnikova sestra. Podľa jej výpovede sa rozprávali vo svojej materčine a bez vysvetlenia či upozornenia ich vyprevadili z paluby lietadla. Spoločnosť sa však bráni tvrdením, že dôvodom konania bola prílišná hlučnosť ich komunikácie a správania. Podľa Spiritu skupinu varovali prostredníctvom reproduktorov.

"Nikto to však nepočul. A keby ich aj varovali, čo by povedali? Hej, ľudia hovoriaci po rusky, prestaňte?" argumentuje advokát, podľa ktorého ide o diskrimináciu a porušenie práva. To každého z poškodených cestujúcich oprávňuje na kompenzáciu vo výške 4000 dolárov. Spoločnosť im síce ponúkla úhradu ich leteniek a náhradný termín letu, to však poškodení odmietli. Ak sa s aerolinkami nedohodnú mimosúdne, podajú na nich žalobu, dodal Petrov, ktorého cituje portál ruskej spravodajskej agentúry RIA Novosti. 

Vzťahy medzi Ruskom a USA sú napäté od boľševickej revolúcie z roku 1917 a následnom vzniku Sovietskeho zväzu. V druhej svetovej vojne síce bojovali spoločne proti nacizmu, no Európu krátko na to rozdelila železná opona. Začala sa takzvaná Studená vojna, obdobie viac ako 40-ročného veľkého napätia medzi západom na čele s USA a východom na čele so Sovietmi. Rozdielnosť kultúr a politických systémov sa prejavila v nevraživosti a vzájomnej veľkej nedôvere, ktorej dôsledkom bolo neprimerané zbrojenie. Vzťahy sa síce po rozpade Sovietskeho zväzu začiatkom 90. rokov mierne zlepšili, no medzi Washingtonom a Moskvou stále prevládajú rozdielne pohľady. Najmä na riešenie udalostí na svetovej scéne, kde sa Rusi začali výrazne angažovať na prelome tisícročí a nástupe prezidenta Vladimira Putina k moci.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies